Одабрано Свијет

Сарадник Пентагона: Рат са Кином – ако и не буде пораз – биће кобан по Америку

СТРАУЧЊАК ЗА ВОЈНО-ПОМОРСКА ПИТАЊА ФРАНЦ ГЕЈЛ: НЕ РАТУЈМО СА КИНОМ ЗБОГ ТАЈВАНА

Франц Гејл

  • Упозорио да Американце, који никада нису платили праву цену за кршење туђег суверенитета, увереност у соптвену непобедивост може скупо коштати: „Кина је постала велесила равна по снази Сједињеним Државама. Могући рат Вашингтону неће донети победу. Само ће убрзати пропадање Америке

У СЛУЧАЈУ отвореног војног сукоба између Сједињених Држава и Кине, америчка увереност у сопствену непобедивост биће погрешна процена која ће довести САД до пораза, оценио је званичник Пентагона Франц Гејл.

Чланак са овим његовим упозорењем објављен је у познатом кинеском листу The Global Times.

Гејл у том тексту указује да ће у случају даљег погоршавања односа двеју земаља – првенствено због њихових супротстављених ставова о Тајвану рат између Кине и Сједињених Држава бити неизбежан.

„Америка никада није била принуђена да плати високу цену за кршење туђег суверенитета, а то нам је улило осећај самопоуздане непобедивости. Међутим, с обзиром на то да је Тајван главни приоритет Кине, учешће у сукобу са Кином било би кобна погрешна процена за Сједињене Државе Државе “, написао је Гејл.

По његовом мишљењу, америчка подршка Тајванској прогресивној партији изазива снажно незадовољство у Пекингу, који то питање сматра унутрашњом ствари Кине у сфери заштите суверенитета.

Гејл, који је стручњак за војно-поморска питања, признао је да се у светском односу снага ситуација кардинално изменила.

Нагласио је да је Кина постала велесила равна по снази Сједињеним Државама и упозорио своје:

Могући рат Вашингтону неће донети победу. Само ће убрзати пропадање Америке.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/saradnik-pentagona-rat-sa-kinom-ako-i-ne-bude-poraz-bice-koban-po-ameriku

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар