Свијет

Си позвао Путина да посјети Кину током 2023, а Мишустина да дође што прије

ДРУГОГ ДАНА ПОСЈЕТЕ – РАЗГОВОРИ ДЕЛЕГАЦИЈА, ЗА КРАЈ – СВЕЧАНА ВЕЧЕРА У КРЕМЉУ
  • Кинески лидер објаснио да је – након што је трећи пут изабран за шефа државе – прво посјећује Русију зато што то „одговара историјској логици“: „Ми смо највеће државе и стратешки партнери“
  • Си ЂИНПИНГ се посебно састао са Михаилом МИШУСТИНОМ, а руски премијер је потом изјавио: Русија и Кина припремају нове пројекте који ће значајно увећати транспорт трансибирским и трансазијским рутама. Прошле године је отворен аутомобилски и жељезнички саобраћај преко ријеке Амур. У припреми су нови пројекти који ће значајно повећати транспортни потенцијал транссибирских и трансазијских праваца

КИНЕСКИ предсједник Си Ђинпинг, који борави у тродневној државној посјети Русији, изјавио је данас да је позвао руског предсједника Владимира Путина да посјети Кину ове године.

Кинески лидер је то рекао на састанку са руским премијером Михаилом Мишустином, преносе руски медији.

Ђинпинг је такође позвао Мишустина да посјети Кину што је прије могуће, како би био обновљен механизам за редовне састанке шефова влада двије земље.

Он је објаснио да је изабрао да прво посјети Русију након што је трећи пут изабран за предсједника Кине јер то, како је навео, одговара историјској логици.

– Ми смо највеће државе и стратешки партнери – истакао је Ђинпинг.

Мишустин је саопштио да Русија и Кина припремају нове пројекте који ће значајно увећати транспорт трансибирским и трансазијским рутама.

– Прошле године је отворен дуж аутомобилски и жељезнички саобраћај преко ријеке Амур. У припреми су нови пројекти који ће значајно повећати транспортни потенцијал транссибирских и трансазијских праваца – навео је Мишустин.

Он је нагласио да у новим геополитичким условима, транспортно-логистички коридори добијају на значају и повећава се потреба за развојем прекограничне инфраструктуре.

Јуче започети разговори предсједника Русије Владимира Путина и предсједника Кине настављени су у Великом дворцу Кремља.

Руску делегацију чине замјеник предсједника Савјета безбједности Дмитриј Медведев, министар спољних послова Сергеј Лавров, помоћници предсједника Максим Орешкин и Јуриј Ушаков, амбасадор Русије у Кини Игор Моргулов, министар одбране Сергеј Шојгу, гувернер Централне банке Елвира Набиуљина, директор Федералне службе за војно-техничку сарадњу Дмитриј Шугајев и директор „Роскосмоса“ Јуриј Борисов.

Услиједила је и церемонија потписивања докумената.

Програм посјете завршиће се вечером у Грановитој палати у Кремљу.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар