Свијет

Сијарто: Мађарска ће са 35 милиона евра помоћи развој предузетништва у Републици Српској

„СРАМОТА ЈЕ БРИСЕЛА ШТО СУ УСПОРЕНЕ ЕУ-ИНТЕГРАЦИЈЕ ЗЕМАЉА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА“
  • «Почетком септембра биће расписан конкурс у оквиру овог пројекта за мале и средње фирме са подручја Српске које могу добити максимално по 25.000 евра за развој свог предузетништва или набавку опреме која се прави у Мађарској. Тиме помажемо економију Српске унутар БиХ и наше мађарске фирме. Ријеч је о подршци за 1.400 предузетника у Српској“

МИНИСТАР спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто изјавио је у Бањалуци да је срамота Брисела што је успорен процес европских интеграција земаља западног Балкана и да није у реду да БиХ није обезбијеђен статус кандидата за чланство у ЕУ.

Сијарто је нагласио да Мађарска подржава стабилност БиХ и њене евроинтергације БиХ, не само ријечима, већ и дјелима, о чему говори одлука да буде покренут мађарски програм развоја предузетништва на подручју Српске унутар БиХ са 35 милиона евра.

Он је навео да ће почетком септембра бити расписан конкурс за та средства, да је рок за пријаву 15. октобар, те да би до краја године требало да буду потписани уговори.

„Биће расписан конкурс у оквиру овог пројекта за мале и средње фирме са подручја Српске које могу добити максимално по 25.000 евра за развој свог предузетништва или набавку опреме која се прави у Мађарској. Тиме помажемо економију Српске унутар БиХ и наше мађарске фирме. Ријеч је о подршци за 1.400 предузетника у Српској“, рекао је Сијарто на конференцији за новинаре у Бањалуци након састанка са представницима Републике Српске.

Он је нагласио да Влада Мађарске сматра да је проширење ЕУ једна од најважних политика и да јачање ЕУ није могуће без њеног проширења, због чега је веома важно убрзати и европске интерграције земаља западног Балкана.

„Мислим да што нас више има тим смо јачи. То је нарочито важно за регион западног Балкана. Нарочито важи за овај регион. Ми смо практично непосредни сусједи западног Балкана и заинтересовани смо за очување мира и стабилности овог региона“, истакао је Сијарто на конференцији за новинаре.

Он је напоменуо да је за западни Балкан важан дијалог, а не увођење санкција против иједног човјека са западног Балкана.

Сијарто је нагласио да је свијет пун изазова, као и Европа у којој се води рат, те дешавају озбиљни економско енергетски проблеми.

„Зато је обавеза сваког европског политичара да ојача стабилност и безбједност. Врло је битно убрзати и европске интерграције земаља западног Балкана. Срамота Брисела је што је успорен тај процес и није у реду да БиХ није обезбијеђен статус кандидата за чланство у ЕУ“, рекао је Сијарто.

Он је додао да је Мађарска подржала додјелу кандатског статуса за чланство у ЕУ Украјини и Молдавији, али је жељела да статус кандидата добију и БиХ и Грузија.

„Сматрамо да је у реду што су Украјина и Молдавија то добили, међутим, сматрамо да није у реду и да је грешка што ви нисте добили тај статус. Ми ћемо и убудуће да вам пружамо подршку развојем привреде или оним што је баш вама потребно“, истакао је Сијарто, одговарајући на новинарска питања.

Сијарто је нагласио да Мађарска, као земља Централне Европе, зна да европска интеграција може да буде одговор и да допринесе ефикасном рјешавању историјских несугласица на подручјима гдје ти историјски изазови још постоје.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар