Svijet

Sinod RPC upozorio Vartolomeja da će lično snositi odgovornost za antikanonsko delovanje

UPOZOREN DA JE POVODOM UKRAJINE PREKRŠIO ŠEST PRAVILA ČETIRI CRKVENA SABORA
  • Najvažniji stav Sinoda RPC glasi: „Posljednja dejstva Carigradskog patrijarha Vartolomeja ugrožavaju jedinstvo svetskog pravoslavlja, a odgovor Moskovske patrijaršije na postavljanje iz Carigrada  svojih egzarha za Ukrajinu uslijediće u najskorije vrijeme. Carigradska patrijaršija – da bi opravdala svoje mješanje u stvari pomjesnih crkava – služi se lažnim tumačenjem istorijskih fakata i poziva se na svoja tobožnja ovlašćenja koja u stvarnosti nikada nije imala“

SVETI Sinod Ruske pravoslavne crkve osudio je odluku carigradskog patrijarha Vartolomeja kojom je odredio dvojicu svojih egzarha (opunomoćenih predstavbnika) za Ukrajinu koja je kanonaska teritorija Moskovske patrijaršije.

Sinod RPC je izrazio najodlučniji protest i duboko negodovanje povodom imenovanja dvojice američkih episkopa – Danijela i Ilariona – za egzarhe Carigradske patrijaršije u Kijevu.

Ukazao je da za oba imenovanja ne postoji saglasnost ni Moskovskog patrijarha Kirila ni mitorpolita Kijevskog i cijele Ukrajine Onufrija i da predstavlja „najgrublje kršenje crkvenih kanona koji zabranjuju episkopu jedne pomjesne crkve da se mješaju u unutrašnji život i poslove druge pomjesne crkve“.

Vrh RPC je precizirao da je Carigradska patrijaršija prekršila „Drugo pravilo Drugog Vaseljenskog sabora, Dvadeseto pravilo Trulskog sabora, Trinaesto pravilo Antiohijskog sabora i Treće, Jedanaesto i Dvanaesto pravilo Sardikijskog sabeora“.

Odluka patrijarha Vartolomeja – naglašava se u izjavi Sinoda RPC – „potpuno je u suprotnosti i sa dosad nepromjenljivom pozicijom Carigradske patrijaršije, a i patrijarha lično,  koji je više puta izjavljivao da preblaženog mitropolita Onufrija priznaje za jedninog kanonskog poglavara kanonske Pravoslavne crkve u Ukrajini“.

Sinod RPC je dodatno ukazao je odluka Carigradske patrijaršije da „uzme u razmatranje pitanje davanja autokefalnosti pravoslavnim vjernicima Ukrajine“ donijeta protiv volje episkopata Ukrajinske pravoslavne crkve koji je jednodušno za očuvanje svog dosadašnjeg statusa.

Najvažniji stav Sinoda RPC glasi: „Posljednja dejstva Carigradskog patrijarha Vartolomeja ugrožavaju jedinstvo svjetskog pravoslavlja, a odgovor Moskovske patrijaršije na postavljanje iz Carigrada svojih egzarha za Ukrajinu uslijediće u najskorije vrijeme. Carigradska patrijaršija – da bi opravdala svoje mješanje u stvari pomjesnih crkava – služi se lažnim tumačenjem istorijskih fakata i poziva se na svoja tobožnja ovlašćenja koja u stvarnosti nikada nije imala“.

Vartolomeju je poručeno da ono što je učinio odnose između Ruske i carigradske crkve uvodi u slijepu ulicu i prijeti jedinstvu pravoslavnog svijeta.

Takođe: da će puna odgovornost za antikanonsko djelovanje pasti lično na Vartolomeja i lica koja ga u tome podržavaju.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar