Свијет

Шмит у СБ УН упркос противљењу Русије и Кине – искристио прилику за нападе на Српску

ЗАПАД И ДАЉЕ НИЈЕМЦА КРИСТИЈАНА ШМИТА НАМЕЋЕ КАО „ВИСОКОГ ПРЕДСТАВНИКА“
  • Стални представник РФ Василиј НЕБЕНЗЈА: За Русију је мјесто високог представника у БиХ и даље упражњено, нема основе за позивање Кристијана Шмита на сједницу Савјета безбједности, јер се тиме подрива ауторитет тог тијела УН
  • Кинески амбасадор у УН Генг ШУАНГ: Именовање Шмита није подржано, није прикладно да се њемачки политичар обраћа Савјету безбједности УН у капацитету високог представника
  • Кристијан ШМИТ: Фраза `оригинални Дејтон` коју често користе у РС, открива непоштовање Устава. Промјене уставног поретка не могу се чинити једнострано, него само кроз парламентарне одлуке. Морају се поштовати одлуке Уставног суда БиХ и дејтонски принципи

РУСИЈА и Кина су очекивано оспориле право Кристијана Шмита да у Савјету безбједности наступи у улози високог представника.

Американци и Британци су – по цијену кршења процедута у том високом тијелу УН – обезбиједили да он ипак наступи.

Руски амбасадор у УН Василиј Небензја изјавио је у Њујроку да је за Русију мјесто високог представника у БиХ и даље упражњено, те да нема основе за позивање Кристијана Шмита на сједницу Савјета безбједности, јер се тиме подрива ауторитет тог тијела УН.

Он је на почетку данашње сједнице Савјета безбједности на којој се разматра ситуација у БиХ оцијенио да је цинично понашање западних сила које постављају високог представника без сагласности овог тијела УН.

Говорећи о именовању високог представника у БиХ, Небензја је нагласио да за то постоји пракса посљедњих 25 година.

Кинески амбасадор у УН Генг Шуанг подсјетио да именовање Шмита није подржано, те да није прикладно да се њемачки политичар обраћа Савјету безбједности УН у капацитету високог представника.

Према његовим ријечима, „систем високог представника и бонска овлаштења су посебан аранжман посебног раздобља, из перспективе одржавања мира и стабилности“.

Шмит: Водећа партија у Влади РС позива на мирно раздруживање у БиХ

ПРИЈЕТЊЕ уставном поретку у БиХ долазе с једне стране, из Републике Српске, рекао је њемачки дипломат Кристијан Шмит, за којег су представници Руске Федерације и Кине, током његовог представљања извјештаја Савјету безбједности о стању у БиХ, рекли да је нелегалан.

Он је, међутим, додао да опасни изазови по БиХ долазе и из других дијелова земље.

„Фраза `оригинални Дејтон` коју често користе у РС, открива непоштовање Устава. Промјене уставног поретка не могу се чинити једнострано, него само кроз парламентарне одлуке. Морају се поштовати одлуке Уставног суда БиХ и дејтонски принципи“, рекао је он.

Додао је да је више пута позивао на разговоре о уставном систему, али да није добио никакав одговор из РС, те да РС усваја законе који могу угрозити уставни темељ БиХ.

Такође је устврдио да је РС жељела повући сагласност за индиректне порезе, правосуђе, али и војску.

„Ови покушаји могу бити заустављени уз помоћ међународне заједнице. Водећа партија у Влади РС позива на мирно раздруживање у БиХ и законски дефинише РС као независну унутар дејтонске БиХ“, рекао је Шмит уз напомену да је мирно раздруживање немогуће у региону западног Балкана.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар