Одабрано Свијет

Сноуден Трампу преко Твитера: Помилујте Асанжа и спасите му живот

THE NEW YORK TIMES: ТРАМП НАМЈЕРАВА ДА НАРЕДНИХ НЕДЈЕЉА ПОМИЛУЈЕ ВИШЕ ЛИЦА
  • Џулијан АСАНЖ  је тренутно у лонддонском затвору. Одлука о његовом изручењу Сједињеним Државама треба да буде објављена 4. јануара 2021. Он је у САД оптужен за кршење закона о шпијунажи, за завјеру и хаковање владиних рачунара 2016. године. Пријети му 175 година затвора
  • У септембру се сазнало да је Трамп још 2016. нудио помиловање Асанжу ако открије информације о хаковању мејлова Демократског националног комитета, односно – руководства Демократске партије САД…      

БИВШИ амерички обавјештајац и обавјештајни аналитичар Едвард Сноуден, који посљедњих година живи у егзилу у Русији, обратио се преко Твитера Доналду Трампу са молбом да помилује оснивача WikiLeaks Џулијана Асанжа.

Aктуелном америчком предсједнику је поручио да само он може Асанжу спасити живот.

Претходно је The New York Times –  позвавши се на „сопствене изворе“ – објавио да Трамп намјерава да помилује више особа одједном.

Исти лист, који је ударна песница антитрампизма, тврди да је он већ разматрао и могућност да унапред помилује своју дјецу, зета и свог главног адвоката Рудија Ђулијанија“.

Крајем новембра је америчка конгресменка са Хаваја Тулси Хабард предложила Трампу да помилује Сноудена и Асанжа.

У октобру је Сноуденов адвокат Анатолиј Кучерена открио да његов клијент, који је у међувремену добио дозволу боравка у Русији на неодређено вријеме, неће напустити Москву све док америчке власти не престану да га кривично гоне.

Асанж је тренутно у лондонском затвору у који је доспио након што га је амбасада Еквадора, у којој се скривао од 2012-те, изручила британским властима.

Одлука о његовом изручењу Сједињеним Државама треба да буде објављена 4. јануара 2021.

Он је у САД оптужен за кршење закона о шпијунажи, за завјеру и хаковање владиних рачунара 2016. године. Пријети му 175 година затвора.

У септембру се сазнало да је Трамп још 2016. нудио помиловање Асанжу ако открије информације о хаковању мејлова Демократског националног комитета, односно – руководства Демократске партије САД…

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар