Одабрано Свијет

Собрање без опозиције ратификовало договор са Грчком о „Сјеверној Мадеонији“

ЗАЕВ: ДРЖАВА ЋЕ ДОБИТИ ИМЕ КОЈЕ ЋЕ ПРВИ ПУТ ПРИЗНАТИ СВЕ ЗЕМЉЕ СВИЈЕТА
  • Македонски премијер Зоран ЗАЕВ рекао да је NATO данас једногласно одлучио да  позив Македонији у алијансу стави на дневни ред свог јулског самита. И додао: „Тиме се остварују вјековне аспирације свих генерација пред нама и свих грађана Македоније“

СОБРАЊЕ Македоније данас је већином гласова ратификовало договор с Грчком о рјешавању спора око имена и стратешком партнерству двије земље.

За ратификацију је гласало свих 69 присутних посланика, док је опозициона ВМРО ДПМНЕ бојкотовала сједницу, јер договор сматра капитулантским и штетним за македонске националне интересе.

Посланици владајуће коалиције СДСМ и ДУИ и мањих албанских опозиционих партија, који су гласали за ратификацију, исход гласања поздравили су аплаузом и узајамним честитањем.

Премијер Македоније Зоран Заев је на почетку сједнице позвао посланике да ратификују договор који „води земљу напријед“ и „потврђује македонски идентитет“.

„Имамо договор с јасним обиљежјем нашег македонског идентитета, нашег македонског језика, за вијек вијекова. Држава ће добити име које ће први пут признати све земље у свијету“, рекао је Заев.

Договором о рјешењу македонско-грчког спора око назива Македоније, превиђено је да Влада Грчке, пошто добије документ ратификован у македонском парламенту, обавијести ЕУ да даје подршку за почетак приступних преговора с Македонијом, а NATO да подржава пријем Македоније.

По македонском уставу, договор с Грчком би требало да потпише предсједник Ђорђе Иванов који је више пута најавио да то неће урадити, али тај потпис на ратификацију није неопходан да би Грчка послала обавијештење у Брисел, у ЕУ и NATO.

Заев је рекао да је договор с Грчком подржала цијела међународна заједница и да Македонији отвара „сва врата“ европској будућности, као и да очекује да добије датум за почетак преговора на предстојећем Савјету ЕУ.

Македонски премијер рекао је да је Северноатлантски савјет данас једногласно одлучио да позив Македонији у NATO стави на дневни ред свог јулског самита.

„Тиме се остварују вјековне аспирације свих генерација пред нама и свих грађана Македоније“, рекао Заев.

Претходно је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг у изјави за француску телевизију Франс 24 рекао да је могуће да Македонији буде послат позив за чланство на самиту Алијансе 11. и 12. јула у Бриселу, пошто су Скопље и Атина постигли договор о спору око имена.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар