Odabrano Svijet

Sofija bi da dokaže nedokazivo: Da Bugarsku nije oslobodila Crvena armija

AMBASADA RF PRIREDILA IZLOŽBU O `OSLOBAĐANJU`, A REŽIM BORISOVA GA OSPORIO

Ekaterina Zaharijeva

  • Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske povodom izložbe saopštilo: „Štitovi sovjetske armije narodima Centralne i Istočne Evrope doneli su poluvekovne represije, gušenje građanske svesti, deformisani ekonomski razvoj i odvojenost od dinamike razvojnih procesa u evropskim zemljama“
  • Ruski senator Oleg Morozov ocenio da se Bugarska „uklopila u veliku kampanju koju kolektivni Zapad vodi protiv Rusije“. Morozov posebno ukazuje: „Cilj im je da SSSR proglase jednako odgovornim sa Nemačkom i za početak Drugog svetskog rata i za žrtve. Veoma je žalosno što se u tom horu našla i Bugarska“

ZVANIČNA Sofija se trudi da porekne istorijsku činjenicu da je Bugarsku u Drugom svetskom ratu oslobodila sovjetska armija.

Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske odreagovalo je na otvaranje izložbe u ambasadi Ruske Federacije posvećenu 75-godišnjici oslobađanja naroda Istočne evrope od nacizma.

Oficijelno  je saopštilo: „Savetujemo ruskoj ambasadi da se oslobodi problematične istorijske teze o oslobađanju“.

Isto saopštenje je sadržavalo i tvrdnju da su „štitovi sovjetske armije narodima Centralne i Istočne Evrope doneli poluvekovne represije, gušenje građanske svesti, deformisani ekonomski razvoj i „odvojenost od dinamike razvojnih procesa u evropskim zemljama“.

Bugarsko ministarstvo je navelo i da „problematična teza o oslobađanju ide naruku nekim političkim snagama u Bugarskoj“.

Ambasada Rusije u Sofiji  je suzdržano objavila da je obeshrabrena takvom ocenom uloge SSSR u Drugom svetskom ratu.

U Moskvi, međutim, nisu previše iznenađeni jer je na čelu bugarske diplomatije Ekaterina Zaharijeva pripadnica probriselske partije GERB, čiji se lider (i premijer) `istakao` i time što je Rusiju nazvao „ozbiljnom spoljnopolitičkom pretnjom“.

Doduše, potom se za te reči izvinio Vladimiru Putinu i zahvalio mu se što Moskva Bugarskoj takve stvari „ne zlopamti“.

Još je dodao: „Stariji uvek oprašta“.

Putin je na to polušaljivo dodao: „Starijeg uvek podstiču da plati“.

Novi bugarski udarac „ispod stola“ došao je u trenucima kada Moskva Sofiji daje novu šansu da pridigne nacionalnu ekonomiju.

Garnitura Bojka Borisova, uprkos tome, ne prestaje da „lovi antirusku konjunkturu“. A svi koji su u nju uključeni dobili su zadatak da SSSR  i njegovu naslednicu Rusiju liše zasluga za pobedu nad nacizmom.

Ruski senator Oleg Morozov ocenio je da se Bugarska „uklopila u veliku kampanju koju kolektivni Zapad vodi protiv Rusije“.

Morozov posebno ukazuje: „Cilj im je da SSSR proglase jednako odgovornim sa Nemačkom i za početak Drugog svetskog rata i za žrtve. Veoma je žalosno što se u tom horu našla i Bugarska“.

Bugarska je u Drugom svetskom ratu bila Hitlerov saveznik, ali je je bila i jedini njegov saveznik koji nije objavio rat SSSR. I jedini koji nije ratovao protiv Sovjetskog Saveza.

http://fakti.org/istorija-ne-tumbaj/sofija-bi-da-dokaze-nedokazivo-da-bugarsku-nije-oslobodila-crvena-armija

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar