Свијет

Шојгу: Иза украјинских војних операција стоје Вашингтон и Лондон

НАСТУПИО НА МОСКОВСКОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ О МЕЂУНАРОДНОЈ БЕЗБЈЕДНОСТИ
  • Министар одбране РФ нагласио да Русији за специјалну операцију није потребно нуклеарно оружје, а да је хемијско сво уништила још 2017.
  • „Безбједносна ситуација у Европи је гора него на врхунцу Хладног рата. Војну активност алијансе карактеришу максимално агресивне антируске предрасуде. Значајне НАТО снаге су пребачене на континент из Сједињених Држава и њихова бројчаност у источној и централној Европи се вишеструко повећала“

НЕМА потребе за употребом нуклеарног оружја у Украјини да би се постигли циљеви специјалне операције, саопштио је данас руски министар одбране Сергеј Шојгу.

„Са војне тачке гледишта, нема потребе да се користи нуклеарно оружје у Украјини за постизање постављених циљева“, рекао је Шојгу током Московске конференције о међународној безбjедности, преноси ТАСС.

Према руском министру, главна сврха нуклеарних снага Москве је да одврате нуклеарни напад.

„Њихова употреба је ограничена на ванредне ситуације, које су дефинисане у руским смјерницама које су доступне за јавност“, додао је Шојгу.

„Апсурдне су изјаве о могућој употреби хемијског оружја у Украјини“, нагласио је Шојгу на конференцији за новинаре и додао да је Русија у потпуности елиминисала хемијско оружје још 2017. године, преноси ТАСС.

Руски министар је говорио и о јачању НАТО-а на источном крилу и навео да се тиме довршава деградација повјерења и контроле наоружања која је била успостављена у Европи.

„Безбједносна ситуација у Европи је постала гора него на врхунцу Хладног рата. Војну активност алијансе карактеришу максимално агресивне антируске предрасуде. Значајне НАТО снаге су пребачене на континент из Сједињених Држава и њихова бројчаност у источној и централној Европи се вишеструко повећала“, нагласио је у обраћању на Московској конференцији о међународној безбједности Шојгу.

Он је рекао и да је НАТО почео да распоређује додатне снаге на свом источном крилу пре него што је Русија започела своју специјалну војну операцију у Украјини.

Шојгу је саопштио и да су страни војни савјетници присутни у Украјини и да координирају акције њених оружаних снага и да контролишу употребу оружја.

Украјина добија обавјештајне информације из свих извора доступних НАТО-у, док се „оружје користи под контролом западних специјалиста“, додао је руски министар, наводи ТАСС.

„Иза украјинских војних операција стоје Вашингтон и Лондон. Западне обавјештајне службе дају координате циљева за нападе, а испорука података о циљању система наоружања је под потпуном контролом западних стручњака“, рекао је Шојгу.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар