Свијет

Шојгу: Наредних дана испоручујемо Сирији С-300, аутоматизоваћемо њену ПВО

МОСКВА 2013. – НА МОЛБУ ИЗРАЕЛА – НИЈЕ ДАМАСКУ ПРЕДАЛА ВЕЋ ПЛАЋЕНЕ С-300
  • Сергеј ШОЈГУ објавио и да ће Русија одсад над Медитераном гушити сателитску навигацију, радаре туђих авиона и системе везе борбене авијације која покуша да атакује територију Сирије. Изразио је увереност да ће то „охладити усијане главе и одвратити их од непромишљених поступака који би опет могли да угрозе припаднике Оружаних снага Русије у Сирији“
  • Притом је упозорио: „У супротном, бићемо принуђени да реагујемо у складу са тренутном ситуацијом“. Ово фактички значи да Сирија долази под руски војни „кишобран“

МИНИСТАР  одбране Русије – генерал армије Сергеј Шојгу –  објавио је да ће његова земља у наредне двије недјеље предати Сирији ракетне зенитне системе С-300.

Навео је да ти системи могу да пресрећу и обарају по неколико `ваздушних циљева` на удаљеностима већим од 250 километара.

Руски министар је објаснио да Русија то чини јер је принуђена да послије напада Израела на сиријски град Латакија предузме „адекватне мјере за повећање безбједности својих војника у Сирији“.

Шојгу је истовремено оцијенио да ће С-300 повећати „бојеву моћ сиријске ПВО“ јер је добро заштићен од радиоелектронских ометања и располаже великом брзином испаљивања ракета.

Министар одбране РФ подсјетио је да је Москва 2013-те на молбу Израела одустала од испоруке Сирији С-300 иако је све било спремно за испоруку, а сиријски војници већ прошлу обуку за руковање тим ракетним системима.

„Сада се ситуација измијенила. И не нашом кривицом“ – нагласио је Шојгу.

Открио је да ће сиријски командфни пунктови бити опремљени „аутоматиком коју засад користе само Оружане снаге Русије“ и наставио:

„То  ће сиријској ПВО омогућити централизовано управљање свим својим системима, мониторинг ваздушне ситуације и оперативни пренос података на системе за гађање. Што је најважније, ово ће омогућити сиријској ПВО сигурну идентификацију свих летјелица Русије“.

Шојгу је објавио и да ће Русија одсад над Медитераном гушити сателитску навигацију, радаре туђих авиона и системе везе борбене авијације која покуша да атакује територију Сирије.

Шојгу је изразио увјереност да ће ове мјере „охладити усијане главе и одвратити их од непромишљених поступака који би опет могли да угрозе припаднике Оружаних снага Русије у Сирији“. Још је упозорио:

„У супротном, бићемо при нуђени да реагујемо у складу са тренутном ситуацијом“.

Ово је отворена порука Израелу да ће Русија – уколико буде принуђена – обарати његове авионе и ракете које буду атаковале Сирију.

Другим ријечима: ово је стављање Сирије под руски „кишобран“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар