Одабрано Свијет

Шојгу превирања у Белорусији назвао – револуцијом у боји иза које стоји Запад

ОНЛАЈН ЗАСЕДАЊЕ КОЛЕГИЈУМА МИНИСТАРСТАВА ОДБРАНЕ РФ И БЕЛОРУСИЈЕ

Колегијум белоруског Министарства одбране

  • Нагласио да је организована да онемогући даље формирање Савезне државе Русије и Белорусије, да сруши Александра Лукашенка и трајно подрије односе Москве и Минска
  • Сергеј ШОЈГУ: „Упркос пандемији, интензитет војних вежби НАТО (на истоку Европе) се не смањује. Американци јачају своју противракетну одбрану у Европи, а њихови лансери могу да се користе и као ударно оружје. Зато је војна безбедност Савезне државе за нас један од приоритетних задатака“
  • Министар одбране Белорусије Виктор ХРЕЊИН: „Неуспели покушај обојене револуције трансформисан је у хибридни рат са невиђеним мерама дипломатског и политичко-економског притиска. Разне деструктивне снаге, подстакнуте из врха низа држава, покушавају да промене власт у Минску. Нису успели јер су се суочили са координисаним акцијама органа државне власти и белоруским народом

МИНИСТАР одбране Русије – генерал армије Сергеј Шојгу – превирања у Белорусији је назвао њиховим правим именом – „револуцијом у боји“.

Нагласио је да је организована да онемогуће даље формирање Савезне државе Русије и Белорусије и да трајно подрије односе Москве и Минска.

Шојгу је на заједничком онлајн заседању колегијума министарстава одбране две савезничке земље посебно нагласио да покушај промене власти у Белорусији и њеног спољног и унутрашњег курса има политичку и финансијску подршку Запада“.

Прецизирао је да Запад „преко улице“ покушава да свргне Александра Лукашенка.

Он и министар одбране Белорусије – генерал Виктор Хрењин – најоштрије су осудили такве покушаје мешања у унутрашње ствари других земаља“.

Шојгу је посебно апострофирао Сједињене Државе које користе технологије „револуција у боји“ за подизање тензија у другим земљама  и за подривање политичке ситуације у њима.

Тиме САД – нагласио је Шојгу – подривају и сувереност целих држава и међународно право.

„Република Белорусија је била и остаје нама најближи сусед, поуздан савезник и стратешки партнер. Ово је је од посебне важности у контексту континуиране глобалне нестабилности. Ситуација на западним границама наше Савезне државе са Белорусијом, где НАТО наставља да појачава своје војно присуство, и даље је неспокојна“.

Сергеј Шојгу

Шојгу је у овом контексту поменуо да НАТО побољшава своју војну инфраструктуру на истоку Европе и гомила наоружање и залихе потребне за рат, па закључио:

Упркос пандемији, интензитет војних вежби НАТО се не смањује. Американци јачају своју противракетну одбрану у Европи, а њихови лансери могу да се користе и као ударно оружје. Зато је војна безбедност Савезне државе за нас један од приоритетних задатака“.

Белоруски министар Хренин је указао да растењ број НАТО вежби у земљама које се граниче са Белорусијом, а да се присуство америчке војске повећава:        „Последњих година, ротационо груписање НАТО у Белорусији суседним земљама повећано је више од 17 пута и достигло 10.000 војника“.

Он је покушај „револуције у боји“ у Белорусији назвао неуспелим и истакао да је праћен хибридним ратом и невиђеним притиском Запада.

Додатно је прецизирао: „Неуспели покушај организовања обојене револуције трансформисан је у хибридни рат са невиђеним мерама дипломатског и политичко-економског притиска. Разне деструктивне снаге, подстакнуте из врха низа држава, покушавају да промене власт у Минску. Нису успели јер су се суочили са координисаним акцијама органа државне власти и белоруским народом“.

Хрењин је изразио дубоку захвалност војно-политичком руководству Руске Федерације на заузетој позицији и пруженој помоћи Републици Белорусији у овом тешком времену“.

http://fakti.org/ruski-kalibar/sojgu-previranja-u-belorusiji-nazvao-obojenom-revolucijom-iza-koje-stoji-zapad

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар