Одабрано Свијет

Шолц објавио да ће Њемачка убрзо постати највећа војна сила у ЕУ

ДОШЛО ВРЕМЕ ДА СЕ МНОГИ У ЕВРОПИ ЗАБРИНУ ИАКО БЕРЛИН ОСТАЈЕ У НАТО
  • Руски генерал у резерви Јевгениј БУЖИНСКИ: „Сањати није лоше. Можда Шолц сања да бројчано надмаши турску војску, која има око 600 хиљада војника.На крају Хладног рата, немачка војска је бројала 450.000 војника. Сада Немци имају 150-160 хиљада. Ако Шолц жели да повећа број, макар до нивоа за време Хладног рата, треба да удвостручи своје оружане снаге и да их опреми. Бојим се да му за то 100 милијарди евра неће бити довољно. Немачка војска је потпуно професионална, веома скупа“
  • Генерални инспектор Бундесвера генерал-потпуковник Алфред МАЈС: И наоружање и особље Бундесвера заостају деценијама за садашњим нивоом технолошког развоја
  • Експерт дискусионог клуба «Валдај» Станислав ТКАЧЕНКО: Шолцове изјаве су главна новост у Европу у XXI веку. Дошло је време да се Европљани забрину. Посебно суседи Немачке. Када дође до кризе, нико не може знати како ће се поставити немчке елите: хоће ли бранити европске вредности или своје сопствене? Ако се догоди ово друго, Немачка ће се од локомотиве ЕУ-економије претворити упретњу европској безбедности

НЕКИ ће се у Европи штрецнути иако су на челу већине земаља ЕУ проамеричке „елите“.

Олаф Шолц је објавио да ће Немачка ускоро имати највећу конвенционалну војску у Европи.

Додао је, додуше, да ће то бити „у оквиру НАТО“.

Немачки канцелар је навео да је Бундесвер био „структурално недовољно финансиран од 2010. године“, што је генерално ограничило одбрамбене способности Немачке. А сада, захваљујући посебном фонду за Бундесвер у износу од 107 милијарди евра, све би требало да се битно промени.

Поводом нових војних амбиција Берлина, бивши први заменик начелника Главне управе за међународну војну сарадњу Министарства одбране Русије – генерал-потпуковник у резерви Јевгениј Бужински – оценио је:

„Сањати није лоше. Нека Немци покушају да створе највећу војску у Европи. Вероватно Шолц сања да бројчано надмаши турску војску, која има око 600 хиљада војника. Турска се сматра другом највећом оружаном силом у НАТО-у после Сједињених Држава.

– На крају Хладног рата, немачка војска је бројала 450.000 војника. Сада Немци имају негде између 150-160 хиљада. Односно, ако Шолц жели да повећа број у првој фази, макар до нивоа за време Хладног рата, треба да удвостручи своје оружане снаге и да их опреми. Бојим се да му за то 100 милијарди евра неће бити довољно. Немачка војска је потпуно професионална, веома скупа“, указао је Бужински.

Он сматра да ће Шолц морати да ојача све родове своје војске одједном – и копнене снаге, и ваздухопловство, и морнарицу:

„Ако Немачка заиста жели да поново постане моћна војна сила, потребно јој је све, а не само копнене снаге. Моћне оружане снаге су, пре свега, кадрови и савремена опрема, а не само опрема без људства. Роботи неће заменити људе“.

Бивши посланик Бундестага из странке Алтернатива за Немачку Валдемар Герд наглашава:

„Шолц покушава да игра на страховима грађана које је сам створио. Само, Немци неће ићи да служе. Шолцова жеља је врло јасна. Власт је више пута застрашивала становништво потенцијалним ширењем уске агресије“ на Немачку. Сада покушава да се ослони на те страхове Немаца. Док је немачка привреда имала јефтине енергенте, немачка војска је била претворена у подсмех. Последњих година, једно од најважнијих питања била је потреба за постављање трећег тоалета за родно неопредељено војно особље“.

Претходних година су знатан део немачке војске чинили момци који говоре руски и турски. Можда ће сада покушати да привуку Арапе и Пакистанце који су недавно стигли у Немачку. Али, то нису људи који ће моћи да бране интересе политичке елите Немачке.

Шолц је, иначе, крајем фебруара у Бундестагу рекао да је „време да Немачка одрасте“.

Није притом сакрио да Берлин жели знатно веће војно присуство Немачке у Источној Европи.

Утицајни амерички спољнополитички магазин Foreign Policy тада је објавио:

„Немачка се одлучила за курс који ће је учинити највећом европском државом која највише троши на одбрану, која ће имати најсавременију авијацију и растуће војно присуство у Централној и Источној Европи“.

Генерал-потпуковник Алфред Мајс, генерални инспектор Бундесвера, средином маја је признао да је стање у Бундесверу далеко од пожељеног јер 63.000 припадника копнених снага нема мотивацију да настави војну каријеру.

Мајс је чак открио: „И наоружање и особље Бундесвера заостају деценијама за садашњим нивоом технолошког развоја“.

Шта год да Шолц заиста жели, немачка армија неће постати самосталнија у оквирима НАТО.

Неки војни експерти су уверени да Шолц веће војне амбиција није објавио без сагласности Вашингтона.

Универзитетски професор и експерт клуба «Валдај» Станислав Ткаченко процењује да су Шолцове изјаве главна новост у Европу XXI веку, зато што је Немачка у ХХ веку била агресор у два светска рата.

«Дошло је време да се Европљани забрину. Посебно суседи Немачке – Пољска, Холандија, Белгија, Чешка и Аустрија. Спољна политика Берлина је део политике ЕУ, али је тако у теорији. Када дође до кризе, нико не може знати како ће се поставити немaчке елите: хоће ли бранити европске вредности или своје сопствене? Ако се догоди ово друго, Немачка ће се – упозорава Ткаченко – од локомотиве ЕУ-економије претворити у претњу европској безбедности“.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/solc-objavio-da-ce-nemacka-ubrzo-postati-najveca-vojna-sila-u-eu

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар