Одабрано Свијет

Шпанија ће 850.000 својих најсиромашнијих породица давати по 500-1.000 евра месечно

СПРЕМНА ЈЕ ДА У ТАЈ СОЦИЈАЛНИ ПРОГРАМ УЛОЖИ ТРИ И ПО МИЛИЈАРДЕ ЕВРА
  • Шпански министар социјалне заштите Хосе Луис Ескрива објаснио је: „То ће бити стална сигурносна мрежа за најугроженије
  • Од почетка пандемије Covid-19, пројекти универзалног „базног дохотка“, који би се исплаћивао без обзира на запослење, постају све популарнији. У априлу је ту идеју подржало 100 посланика оба дома британског парламента. Учинила је то и шкотска премијерка Никола Стерџен, а за њом и помоћник генералног секретара УН Кани Вигнараџа и папа Франциско. Пре су идеју подржали бизнисмени-милијардери Ричард Брансон и Илон Маск
  • Ендрју Јанг, који је био међу кандидатима за номинацију Демократске партије за председника САД, подржава шпански оројекат, али он предлаже да сви сиромашни добијају по 1.000 долара независно од брачног стања

ШПАНИЈА намерава да новчано помаже својим сиромашнима све док не повећају приходе на прихватљиви ниво.

Од 26. маја, 850.000 шпанских домаћинстава, која су препозната као сиромашна, имаће право на 500 до хиљаду евра месечно.

Званични Мадрид је спреман да потроше 3,5 милијарди евра на овај програм који ће укључити око 3 милиона људи.

Министар социјалне заштите Хосе Луис Ескрива објаснио је: „То ће бити стална сигурносна мрежа за најугроженије“.

Ово значи да „мрежа“ неће нестати са епидемијом.

Шпанска влада неће  давати свима исто: помоћ ће зависити и од брачног статуса оних који је буду тражили,  то јест – предност ће дати они који имају децу. И: што је више – добијаће већу суму.

Самохране мајке биће прве које ће добити помоћ, а самци и неудате биће на крају листе.

За разлику од накнаде за незапослене, загарантовани приход је стална исплата која не зависи од броја година проведених без запослења. Стога не ограничава примаоца у потрази за алтернативним примањима.

Другим речима: све док Шпанац буде сиромашан, односно буде зарађивао мање од 8.000 хиљада евра годишње – имаће право на помоћ. Једно време чак и након што нађе посао.

Реформе у шпанском социјалном законодавству део су великог покрета који постепено обухвата свет.

Хосе Луис Ескрива

Од почетка пандемије Covid-19, пројекти универзалног „базног дохотка“, који би се исплаћивао без обзира на запослење, постају све популарнији.

У априлу је ту идеју подржало 100 посланика оба дома британског парламента. Учинила је то и шкотска премијерка Никола Стерџен, а за њом и помоћник генералног секретара УН Кани Вигнараџа и папа Франциско.

Пре су идеју подржали бизнисмени-милијардери Ричард Брансон и Илон Маск.

Присталице „базног дохотка су уверене да је неопходан зато што се свет због аутоматизације производње креће ка масовној незапослености.

Ендрју Јанг, који је био међу кандидатима за номинацију Демократске партије за председника САД, подржава шпански оројекат, али он предлаже да сви сиромашни добијају по 1.000 долара независно од брачног стања.

Он наглашава да свет на који смо навикли неизбежно одлази у прошлост“ и да ће због развоја технике без посла остати многи возачи камиона, продавци, грађевинари, чистачи, кувари у ресторанима брзе хране и многи други.

Уверен је да ће пројекти слични шпанском бити све популарнији.

Амерички милијардер Марк Кубан мисли слично и зато критикује Трампов курс на реиндустријализацију САД јер сматра да је то кратковид начин борбе против незапослености:

Људи и даље неће имати посла. Шта ће Трамп радити са оним радницима који више неће бити потребни?“

Многи упозоравају да ће аутоматизација и алгоритми потиснути и програмере и знатно променити животе лекара, наставника, инжењера, полицајаца…

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/spanija-ce-svojih-850000-najsiromasnijih-porodica-davati-po-500-1000-evra-mesecno

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар