Свијет

Штајнмајер позвао Трампа и САД да „смање национални егоизам“ и уважавају Њемачку

НА ПРОСЛАВИ ПАДА БЕРЛИНСКОГ ЗИДА НАЗВАО САД „ЈАКОМ РУКОМ ЗАПАДА“
  • Шеф њемачке дипломатије Хајко Мас истовремено оцијенио да ће НАТО Западу бити потребан још много година: „Њемачкој је јасно да бисмо направили грешку ако бисмо подривали НАТО. Ни ми ни Европа нисмо у стању да се поуздано штитимо без САД. Вођење спољне и политике безбједностзи без Вашингтона било би неодговорно. Раздвајање европске и америчке безбједности било би опасно“

ФРАНК Валтер Штајнмајер искористио је свечаност поводом 30-те годишњице пада Берлинског зида да затражи од Сједињених Држава и њиховог предсједника Доналда Трампа да „смање национални егоизам“.

И да „показују уважавање својих савезника“, укључујући Њемачку.

У краћем говору пред Бранденбуршким вратима прво је признао да су САД „јака рука Запада“ и да су одиграле водећу улогу у догађајима од прије три деценије. Па наставио:

„Ми, Њемци, смо у дугу пред Америком. Оном Америком која која наступа као партнер у условима међусобног уважавања, као партнер за демократију и слободу, а против националног егоизма. Управо ово и желим међу нама у будућности. На жалост, данас се у многим земљама подижу нови зидови – зидови очајања, злобе и мржње“.

Штајнмајер је своје стрелице упутио првенствено према Доналду Трампу који је дан раније Њемачку назвао једним од најважнијих савезника САД.

Без намјере да коригује Штајнмајера, шеф њемачке дипломатије Хајко Мас изјавио је да се ни Њемачка ни Европа не могу штитити без Сједињених Држава.

Ту своју оцену додатно је појачао ријечима:

„Њемачкој је јасно да бисмо направили грешку ако бисмо подривали НАТО. Ни ми ни Европа нисмо у стању да се поуздано штитимо без САД. Вођење спољне и политике безбједностзи без Вашингтона било би неодговорно. Раздвајање европске и америчке безбједности било би опасно. То је постало јасно и када је Русија недавно прекршила Споразум о ракетама средњег и малог домета“.

Мас је оцијенио и да ће НАТО  Европи бити потребан још много година:

„НАТО је симбол подјеле терета, међународне кооперације и мултилатерализма“.

Ово је индиректни одговор Берлина на тврдњу француског предсједника Емануела Макрона да земље чланице западне војне алијансе присуствују „смрти мозга НАТО“.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/stajnmajer-pozvao-trampa-i-sad-da-smanje-nacionalni-egoizam-i-uvazavaju-nemacku

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар