Svijet

Štajnmajer pozvao Trampa i SAD da „smanje nacionalni egoizam“ i uvažavaju Njemačku

NA PROSLAVI PADA BERLINSKOG ZIDA NAZVAO SAD „JAKOM RUKOM ZAPADA“
  • Šef njemačke diplomatije Hajko Mas istovremeno ocijenio da će NATO Zapadu biti potreban još mnogo godina: „Njemačkoj je jasno da bismo napravili grešku ako bismo podrivali NATO. Ni mi ni Evropa nismo u stanju da se pouzdano štitimo bez SAD. Vođenje spoljne i politike bezbjednostzi bez Vašingtona bilo bi neodgovorno. Razdvajanje evropske i američke bezbjednosti bilo bi opasno“

FRANK Valter Štajnmajer iskoristio je svečanost povodom 30-te godišnjice pada Berlinskog zida da zatraži od Sjedinjenih Država i njihovog predsjednika Donalda Trampa da „smanje nacionalni egoizam“.

I da „pokazuju uvažavanje svojih saveznika“, uključujući Njemačku.

U kraćem govoru pred Brandenburškim vratima prvo je priznao da su SAD „jaka ruka Zapada“ i da su odigrale vodeću ulogu u događajima od prije tri decenije. Pa nastavio:

„Mi, Njemci, smo u dugu pred Amerikom. Onom Amerikom koja koja nastupa kao partner u uslovima međusobnog uvažavanja, kao partner za demokratiju i slobodu, a protiv nacionalnog egoizma. Upravo ovo i želim među nama u budućnosti. Na žalost, danas se u mnogim zemljama podižu novi zidovi – zidovi očajanja, zlobe i mržnje“.

Štajnmajer je svoje strelice uputio prvenstveno prema Donaldu Trampu koji je dan ranije Njemačku nazvao jednim od najvažnijih saveznika SAD.

Bez namjere da koriguje Štajnmajera, šef njemačke diplomatije Hajko Mas izjavio je da se ni Njemačka ni Evropa ne mogu štititi bez Sjedinjenih Država.

Tu svoju ocenu dodatno je pojačao riječima:

„Njemačkoj je jasno da bismo napravili grešku ako bismo podrivali NATO. Ni mi ni Evropa nismo u stanju da se pouzdano štitimo bez SAD. Vođenje spoljne i politike bezbjednostzi bez Vašingtona bilo bi neodgovorno. Razdvajanje evropske i američke bezbjednosti bilo bi opasno. To je postalo jasno i kada je Rusija nedavno prekršila Sporazum o raketama srednjeg i malog dometa“.

Mas je ocijenio i da će NATO  Evropi biti potreban još mnogo godina:

„NATO je simbol podjele tereta, međunarodne kooperacije i multilateralizma“.

Ovo je indirektni odgovor Berlina na tvrdnju francuskog predsjednika Emanuela Makrona da zemlje članice zapadne vojne alijanse prisustvuju „smrti mozga NATO“.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/stajnmajer-pozvao-trampa-i-sad-da-smanje-nacionalni-egoizam-i-uvazavaju-nemacku

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar