Одабрано Свијет

Судија Нијамбе: Наредила бих да се Младићу понови суђење пред другим вијећем

НАГЛАСИЛА ДА БИ ТО УЧИНИЛА И ЗБОГ ПРИРОДЕ И ТЕЖИНЕ ПРАВНИХ ГРЕШАКА НА СУЂЕЊУ ГЕНЕРАЛУ
  • У издвојеном мишљењу указала да се не слаже са ставом да је међу појединцима у снагама Срба и руководством РС-а постојао УЗП присилног уклањања становништва, муслимана. Нити да је постојао заједнички циљ за такав злочиначки подухват, него да је становништво енклава жељело да оде и да је, уз помоћ АРБиХ постигло споразум о евакуацији људи из разлога ратне нужде
  • Сходно томе, не могу да закључим – нагласила је – да је било какво ‘присилно премјештање’ допринијело закључку о геноциду или удруживању ради вршења геноцида

СУДИЈА Присца Матимба Нијамбе у свом издвојеном мишљењу навела је да би она наложила да се Младићу понови суђење пред другим судским вијећем.

Имајући у виду природу и тежину правних грешака уочених у овом предмету, за разлику од других чланова Жалбеног вијећа, ја бих наредила да се Младићу понови суђење пред другим првостепеним судским вијећем, по свим тачкама оптужнице, изузев оптужбе 6, за узимање талаца у удруженом злочиначком подухвату“, навела је судија у издвојеном мишљењу написаном на 60-ак страна.

Напоменула је да је Младић у својој жалби задовољио високе стандарде и указао на главне грешке претресног вијећа, према којима би она усвојила готово све основе његове жалбе.

Нијамбе је указала да се због ограничености времена, а и с обзиром да ради на даљину, у свом издвојеном мишљењу бавила само најгрубљим грешкама претресног вијећа.

Поред осталог, она је навела да се, супротно ставовима већине чланова Вијећа, не слаже са ставом да је међу појединцима у снагама Срба и руководством РС-а постојао УЗП присилног уклањања становништва, муслимана.

Додала је и да не сматра да је постојао заједнички циљ за такав злочиначки подухват, него да је становништво енклава жељело да оде и да је, уз помоћ АРБиХ и Ратног предсједништва Жепе, постигло споразум о евакуацији људи из разлога ратне нужде.

Сходно томе, не могу да закључим да је било какво ‘присилно премјештање’ допринијело закључку о геноциду или удруживању ради вршења геноцида. Као што не могу да закључим, на основу укупних доказа из списа да су муслиманске цивиле у сребреничкој и жепској енклави прогониле снаге Срба с траженом посебном намјером“, написала је Нијамбе у издвојеном мишљењу.

Судија Присца Матимба Нијамбе рођена је 31. децембра 1951. године у Замбији.

За судију Међународног резидуалног механизма за кривичне судове изабрана је 2011. године, док је од 2006. и судија Високог суда Замбије.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар