Svijet

Sve više signala da će Peking vojskom smiriti demonstracije u Hongkongu

POLICIJA OPKOLILA POLITEHNIČKI UNIVERZITET, ALI SU VOĐE PROTESTA POBJEGLE
  • Najekstremniji demonstranti su preko mosta – spuštajući se konopcima – sišli na ulicu odakle su ih odvezli njihovi saradnici na motociklima
  • Ambasador Kine u Velikoj Britaniji: Vlada Hongkonga čini sve što je moguće da povrati kontrolu nad situacijom. Centralna vlast ako ona ipak izmakne kontroli – sigurno to neće mirno posmatrati. Imamo i odlučnost i moć da okončamo nemire“

DESETINE hongkonških demonstranata koje je policija opkolila u kampusu Politehničkog univerziteta, uspjele su da pobjegnu nakon što je pao mrak.

Najekstremniji demonstranti su preko mosta – spuštajući se konopcima – sišli na ulicu odakle su ih odvezli njihovi saradnici na motociklima.

Politehnički univerzitet bio je bastion petomjesečnog protesta.

Policija je prije dve dana zaprijetila da će početi da koristi bojevu municiju protiv smrtonosnog oružja radikalnih demonstranata koji masovno koriste bejzbol palice, cigle i „molotovljeve koktele“. A počeli su da koriste i lukove i strijele.

Nemiri u toj bivšoj britanskoj koloniji prešli su prošle nedjelje u mnogo radikalniju i nasilniju fazu, što je dovelo do zatvaranja škola.

Izvršna vlast Hongkonga, koja djeluje u skladu s Pekingom, odbila je da prihvati zahtjeve demonstranata, uključujući istragu o policijskom nasilju.

Kina je više puta upozoravala da neće tolerisati nepoštovanje vlasti.

Sve je izglednija direktna intervencija Pekinga za okončanje krize.

Kineski vojnici, koji su u Hongkongu od 1997. godine, kada je pekinška vlast preuzela taj grad i okolinu, prošlog vikenda su izašli iz kasarni, i to samo da bi uklanjali barikade demonstranata.

Izuzetno rijetka pojava vojnika na ulicama, mada u civilnoj odjeći, podstakla je govorkanja da predstoji vojna intervencija.

Ambasador Kine u Velikoj Britaniji indirektno je ukazao na tu opciju, rekavši: Vlada Hongkonga čini sve što je moguće da povrati kontrolu nad situacijom. Centralna vlast ako ona ipak izmakne kontroli – to sigurno neće mirno posmatrati. Imamo i odlučnost i moć da okončamo nemire“.

Policija je uhapsila desetine demonstranata kod kampusa.

Osim izlaska i predaje, ne vidim drugu opciju za njih“, rekao je nekoliko sati prije spektakularnog bjekstva demonstranata Šek Hau-jip, policijski komandant.

Policija je stanje u kampusu nazvala „neredima“ što je ukazivanje na krivično djelo kažnjivo s 10 godina zatvora.

Protest se prošlog ponedjeljka proširio Hongkongom po novoj strategiji pod nazivom „Cvjetajte svuda“ koja podraumijeva mnoštvo blokada, sukoba i vandalizama kako bi se do maksimuma razvukle snage policije.

1 komentar

Klikni ovde da postaviš komentar