Свијет

The New York Times: Вашингтон планира повлачење свих 50 нуклеарних авио-бомби из Турске

У АМЕРИЧКОМ ВРХУ СМАТРАЈУ ДА ЈЕ ТО ОРУЖЈЕ ПОСТАЛО ТАЛАЦ ЕРДОГАНА И ЊЕГОВОГ ОПОНИРАЊА САД

Инџирлик

  • Пентагон изван САД  има пет база са око 150 тактичких нуклеарних бомби. Те базе се налазе у Њемачкој, Холандији и Белгији – са по 20 тактичких нуклеарних авио-бомби B61 у свакој  – и у Италији (40) и Турској (50)

ДРЖАВНО-војни врх Сједињених Држава размишља о повлачењу са територије Турске – тачније, из њене авио-базе Инџирлик –  свих 50 нуклеарних авио-бомби B61.

Ово је објавио најутицајнији амерички дневни лист The New York Times који се позвао на „добро обавијештене изворе“ у врху власти у Вашингтону.

Објавио је и да о „варијантама повлачења тактичког нуклеарног оружја из Инџирлика“ разговарају високи представници Стејт департмана и Министарства енергетике САД у чијој надлежности је чување нуклеарних арсенала.

Повлачење је – наглашава The New York Times – постало актуелно зато што је Турска на сјевероистоку Сирије започела рат против Курда.

Лист преноси мишљење једног неименованог америчког „високог функционера“ који је оцијенио да је нуклеарно оружје САД у Турској „фактички постало талац Реџепа Тајипа Ердогана и његовог супротстављања утицају САД.

Симптоматично је што је исти функционер ствари поставио овако:

„Повлачење тих авио-бомби означило би крај

турско-америчке алијансе, а остављање у Инџирлику  – пристајање на нуклеарну рањивост САД“.

Пентагон изван САД има пет база са око 150 тактичких нуклеарних бомби.

Те базе се налазе у Њемачкој, Холандији и Белгији – са по 20 тактичких нуклеарних авио-бомби B61 у свакој  – и у Италији (40) и Турској (50).

http://fakti.org/us-standard/the-new-york-times-vasington-planira-povlacenje-svih-50-nuklearnih-avio-bombi-iz-turske

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар