Svijet

The New York Times: Vašington planira povlačenje svih 50 nuklearnih avio-bombi iz Turske

U AMERIČKOM VRHU SMATRAJU DA JE TO ORUŽJE POSTALO TALAC ERDOGANA I NJEGOVOG OPONIRANJA SAD

Indžirlik

  • Pentagon izvan SAD  ima pet baza sa oko 150 taktičkih nuklearnih bombi. Te baze se nalaze u Njemačkoj, Holandiji i Belgiji – sa po 20 taktičkih nuklearnih avio-bombi B61 u svakoj  – i u Italiji (40) i Turskoj (50)

DRŽAVNO-vojni vrh Sjedinjenih Država razmišlja o povlačenju sa teritorije Turske – tačnije, iz njene avio-baze Indžirlik –  svih 50 nuklearnih avio-bombi B61.

Ovo je objavio najuticajniji američki dnevni list The New York Times koji se pozvao na „dobro obaviještene izvore“ u vrhu vlasti u Vašingtonu.

Objavio je i da o „varijantama povlačenja taktičkog nuklearnog oružja iz Indžirlika“ razgovaraju visoki predstavnici Stejt departmana i Ministarstva energetike SAD u čijoj nadležnosti je čuvanje nuklearnih arsenala.

Povlačenje je – naglašava The New York Times – postalo aktuelno zato što je Turska na sjeveroistoku Sirije započela rat protiv Kurda.

List prenosi mišljenje jednog neimenovanog američkog „visokog funkcionera“ koji je ocijenio da je nuklearno oružje SAD u Turskoj „faktički postalo talac Reepa Tajipa Erdogana i njegovog suprotstavljanja uticaju SAD.

Simptomatično je što je isti funkcioner stvari postavio ovako:

„Povlačenje tih avio-bombi označilo bi kraj

tursko-američke alijanse, a ostavljanje u Indžirliku  – pristajanje na nuklearnu ranjivost SAD“.

Pentagon izvan SAD ima pet baza sa oko 150 taktičkih nuklearnih bombi.

Te baze se nalaze u Njemačkoj, Holandiji i Belgiji – sa po 20 taktičkih nuklearnih avio-bombi B61 u svakoj  – i u Italiji (40) i Turskoj (50).

http://fakti.org/us-standard/the-new-york-times-vasington-planira-povlacenje-svih-50-nuklearnih-avio-bombi-iz-turske

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar