Свијет

Тимоти Лес: Бајден ће довршити стварање ЕУ-гославије са Србијом на челу

ПРОФЕСОР СА КЕМБРИЏА УВЕРЕН ДА ЋЕ БИЈЕЛА КУЋА НАСТАВИТИ ТАЈ ДИО ТРАМПОВЕ ПОЛИТИКЕ

Тимоти Лес

  • То неће бити баш нова Југославија, која је била производ свог времена, али чињенице на терену примораће Бајдена да се врати логици недавне прошлости и подржи стварање онога што ће бити инкарнација те прошлости у 21. вијеку – нове ЕУ-гославије
  • Бивши британски дипломата на Балкану не крије: „Пројекат који Србији даје лидерску улогу на Балкану могао би да буде довољан да се Београд убиједи да призна независност Косова… и да се уназаде његови односи с Русијом, Турском и Кином

БИВШИ дипломата на Балкану и професор на Универзитету Кембриџ, Тимоти Лес каже да би регион западног Балкана за вријеме мандата предсједника САД Џозефа Бајдена могао да постане нови мултиетнички ентитет састављен од „шест држава“, уско повезан са ЕУ, на чијем би челу био Београд.

Лес каже да би регион за вријеме администрације Бајдена могао да постане нека врста „ЕУ-гославије“.

То неће бити баш нова Југославија, која је била производ свог времена, али чињенице на терену примораће Бајдена да се врати логици недавне прошлости и подржи стварање онога што ће бити инкарнација те прошлости у 21. вијеку – нове ЕУ-гославије“, пише Лес у ауторском тексту за Opendemokracy.net.

А зашто би на челу тог мултиетничког ентитета био Београд, Лес у тексту за тај британски политички сајт објашњава чињеницом да је Србија, пошто су европске интеграције из различитих разлога успорене, обновила своју позицију најистакнутије државе на Балкану, након појаве „снажног лидера“, који је окончао хаос из двијехиљадитих, и периода структуралних реформи.

Такође, Лес истиче и да се Србија ангажовала на „проницљивом дипломатском маневрисању“, које јој је омогућило да искористи подршку сила које желе присуство на Балкану: Русије, Кине, Турске.

Управо то је, додаје, ојачало позицију Србије у односу на САД.

Ако предсједник Бајден жели да остане вјеран америчком циљу успостављања неке врсте трајног мира на Балкану, који омогућава његов унутрашњи развој и спољну интеграцију са Западом, он мора радити у оквирима ове нове стварности“, додаје Лес.

Он оцјењује да нема сумње да ће Бајденова администрација жељети да откаже оно што је радио досадашњи предсједник Доналд Трамп, али да ће, суочена са ситуацијом на терену и новом реалношћу, морати да настави тамо гдје је стао њихов републикански претходник.

Један од елемената Трамповог приступа, који ће Бајден морати да сачува, како наводи Лес, јесте иницијатива да се успостави регионална економска зона на западном Балкану, односно „мини Шенген“.

Бајденова администрација видјеће, како каже Лес, да Србија подржава такву економску унију, као и друге државе западног Балкана, укључујући Албанију.

Пројекат који Србији даје лидерску улогу на Балкану могао би да буде довољан да се Београд убиједи да призна независност Косова… и да се уназаде његови односи с Русијом, Турском и Кином“, сматра Лес.

Стручњак са Кембриџа понавља да ће се сигурно неки у Бајденовом тиму успротивити идеји да се на било који начин награди Србија, али ће, како истиче, суочени с политичком реалношћу видјети да је мало других опција.

Кључ у Бајденовом приступу, како оцјењује Лес, биће прије свега интерес САД, а не процјена тога ко би успостављањем економске уније на западном Балкану добио више или мање.

Оваквом политиком Бајденова администрација не само да ће наставити тамо гдје је стао Трамп, већ ће и оживјети стратегију великих сила на Балкану у 20. вијеку, сматра Тимоти Лес.

Београд је и послије Првог свјетског рата био пријестоница највеће нације на западном Балкану и природни политички центар, каже Лес и додаје да се ни „сто година послије, стратешка логика није много промијенила“.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар