Свијет

Тито током својих посљедњих 68 дана био у вјештачкој коми

У ПОДРУМУ КЛИНИЧКОГ ЦЕНТРА У ЉУБЉАНИ ПРОНАЂЕНА ЗАНИМЉИВА ДОКУМЕНТА
  • Лијечио га је конзилијум љекара од којих су три била из Словеније и по један из САД-а и Русије.   Титово лијечење у Љубљани платила  тадашња Социјалистичка Република Словенија и то у износу од 2.100.000 динара
  • Већина папира открива шта је све плаћено у вријеме боравка Тита и његове пратње у болници у Љубљани. За само мјесец дана поједено је 100 килограма свињског меса, 31 килограм бејби бифа, 18 килограма буђоле, више од 15 килограма пршуте и 90 килограма конзервисане шунке

У ПОДЗЕМНОМ трезору Универзитетског клиничког центра Љубљана, у којем је 4. маја 1980. године умро Јосип Броз Тито, откривене су фасцикле с документацијом која баца ново свјетло на посљедње мјесеце живота Тита и његовог особља у најбољој медицинској установи некадашње СФРЈ.

Према писању љубљанских медија, документација је откривена у просторији до које воде подземни ходници, а која је задњи пут коришћена као склониште у вријеме ваздушне опасности за вријеме сукоба са ЈНА 1991. године, иако се мислило да је сва документација повезана с Титовим лијечењем у Љубљани завршила у Београду, преноси Јутарњи лист.

Већина папира открива шта је све плаћено у вријеме боравка Тита и његовог особља у болници у Љубљани, а који говоре да је за мјесец дана поједено 100 килограма свињског меса, 31 килограм бејби бифа, 18 килограма буђоле, више од 15 килограма пршуте и 90 килограма конзервисане шунке.

У истом једномјесечном раздобљу плаћена је и 91 боца вискија, 20 боца рума, 11 вотке и 100 литара вина, а према једном рачуну наручено је и 700 комада торте, 200 ролада, 200 крофни.

Осим рачуна који указују на како се у то вријеме живјело у Титовом окружењу, пронађен је и допис којим Институт за патологију израчунао да ће обдукција дугогодишњег предсједника Југославије коштати 33.437 динара.

Титово лијечење у Љубљани платила је тадашња Социјалистичка Република Словенија, и то у износу од 2.100.000 динара, а лијечио га је конзилијум љекара од којих су три била из Словеније, и по један из САД-а и Русије.

Тито је у УКЦ Љубљана провео задња четири мјесеца свог живота, а иако је познато да није баш слушао љекаре и да није желио да се одрекне омиљене хране и пића, Тито је задњих 68 дана био у вјештачкој коми, прикопчан на респиратор, тако да је јасно да у том периоду није могао да конзумира храну и пиће које је, према пронађеним рачунима, плаћено у вријеме његовог боравка у Љубљани.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар