Свијет

Трамп и Ким се руковали преко демаркационе линије, а потом амерички лидер ушао у Сјеверну Кореју

ПРИЈЕ ЊЕГА НА `СЈЕВЕРУ` БИЛИ КАРТЕР И КЛИНТОН, АЛИ КАО БИВШИ ПРЕДЈСЕДНИЦИ САД
  • Доналд ТРАМП Киму поручио да је поносан и да му је велика част што је прешао преко границе. Па нагласио: „Ово је велики дан за свијет“
  • КИМ Џонг Ун  није крио одушевљење сусретом и оцијенио је да је састанак исказ воље да се елиминишу сви „несрећни догађаји из прошлости и отвори друкчија будућност“
  • Било предвиђено да све потраје два минута, а трајало је пола сата. Трамп најавио да ће Кима позвати у САД, можда и у Бијелу кућу, а Ким да ће му бити част да предсједника САД  позове у Пјонгјанг „у право вријеме“

ДОНАЛД Трамп је са осмјехом на лицу и испруженом руком сусрео лидера Сејверне Кореје Ким Џонг Уна на јако утврђеном положају у демилитаризованој зони која раздваја две Кореје.

Тачније: прво су један другом пружили стојећи са две стране демаркационе линије, а одмах потом је Трамп закорачио на територију Северне Кореје.

Тиме је постао први актуелни амерички предсједник који је крочио на сјевернокорејско тло.

Трамп је Киму поручио да је поносан што је прешао преко границе.

„Ово је велики дан за свијет“, рекао је амерички предсједник.

„Прелазак преко ове линије разграничења је велика част“, рекао је Трумп додајући да њега и Кима веже велико пријатељство.

Још је додао: „Догађају се дивне ствари. Срели смо се и свиђамо се један другом од првог дана“.

Ким није крио одушевљење сусретом и оцијенио је да је састанак исказ воље да се елиминишу сви „несрећни догађаји из прошлости и отвори друкчија будућност“.

Казао је да је био изненађен када је добио позив за састанак од предсједника Трампа у суботу.

Упркос томе што је Трамп првобитно планирао да са Кимом проведе само два минута, сусрет се претворио у разговор који је трајао дуже од пола сата.

Америчка новинска агенција АП наводи да састанак у пограничном селу Панмунџому представља и невјероватно признање ауторитарне власти Ким Џонг Уна од америчког предсједника.

Трамп је изјавио да размишља да позове лидера Сјеверне Кореје у САД, а могуће је – и у Бијелу кућу.

„Одмах бих га позвао“, рекао је Трамп, на шта се Ким надовезао рекавши да ће му бити част да америчког предсједника позове у сјевернокорејску пријестоницу Пјонгјанг „у право вријеме“.

Трамп и Ким су прије данашњег састанка разговарали у Вијетнаму у фебруару, када није било видљивог напретка у преговорима о денуклеаризацији Корејског полуострва.

Северну Кореју су досад посетили Џими Картер (два пута – 1994-те  и 2010-те) и Бил Клинтон (2009-те), али они тада више нису били у Белој кући.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар