Свијет

Трамп искористио видео-наступ у ГС УН за нападе на Кину, Путин тражи договор по свјетским принципима

СИ ЂИНПИНГ ГОВОРИО МЕКО, АЛИ ЈЕ ИЗА ЊЕГОВИХ ЛЕЂА БИО ПЕЈЗАЖ СА КИНЕСКИМ ЗИДОМ
  • Предсједник САД ниједном није поменуо Русију, а позвао је `међународну заједницу`да Пекинг казни због ширења „кинеског вируса“
  • Си ЂИНПИНГ: „Кина је највећа свјетска земља у развоју. Никада нећемо тежити хегемонији, ширењу и стварању сфера утицаја. Нећемо ратовати ни са ким – ни у ухладним ни у врућим ратовима“
  • Владимир ПУТИН подсјетио на иницијативу Москве за сазивање самита земаља „велике петорке“ Русије, САД, Кине, Француске и Велике Британије. Ради потврђивања кључних принципа понашања у међународним пословима и ефикасног рјешавања најнужнијих проблема нашег доба

ГЕНЕРАЛНА скупштина УН стартовала је виртуелним наступима лидера водећих светских држава.

Тематски оквир широко је поставио Антонио Гутереш: „Будућност коју желимо и УН које су нам потребне“.

Свјетски лидери нису ни допутовали у Њујорк. У сали ГС УН  били су емитоване њихове видео-изјаве.

Обраћање Доналда Трампа, предсједника Сједињених Држава, било је најкраће од свих. Потрајало је  нешто више од седам минута. Он је прије три године говорио 41 минут.

Прије њега је стална представница САД при УН Кели Крафт набројала заслуге Трампове администрације у међународној арени: споразуме Израела са Арапима, споразум Србије и Косова*, прекид ватре у сиријском Идлибу…

Сам Трамп је почео са коронавирусом, називајући га „кинеским“, и наставио са оштром критиком Пекинга. Нарочито за „кугу пуштену по свијету“.

Позвао је УН да се ухвате у коштац са „стварним проблемима“: тероризмом, угњетавањем жена, присилним радом, трговином дрогом, трговином људима и трговином сексом, етничким чишћењима и прогоном из вјерских разлога.

Трамп у говору ниједном није поменуо Русију, а Кину је – чак 12 пута. Како се и могло очекивати, позвао је `међународну заједницу`да се Пекинг казни због ширења „кинеског вируса“.

Предсједник Кине, Си Ђинпинг, објавио је да је његова земља спремна да активно учествује у међународним научним истраживањима како би се утврдило поријекло коронавируса и начин његовог преношења.

Нагласио је да је неколико кинеских вакцина „већ у трећој фази клиничких испитивања“.

Суочене са пандемијом, земље морају удружити снаге, нагласио је Си. А улогу Свјетске здравствене организације у томе назвао је „кључном и водећом“.

„Кина је највећа свјетска земља у развоју. Никада нећемо – обећао је кинески лидер – тежити хегемонији, ширењу и стварању сфера утицаја. Нећемо ратовати ни са ким – ни у ухладним ни врућим ратовима“.

Руски предсједник Владимир Путин је оцијенио да ће требати много времена да се обнови глобална економија:

„Биће потребна нова, нестандардна рјешења. А земље настале проблеме могу да их ријеше само заједно. Ово је најважнији задатак и за УН и држава из Г20“.

Путин је предложио да се у блиској будућности одржи онлајн конференција на високом нивоу уз учешће држава заинтересованих за сарадњу у развоју вакцина против коронавируса.

„Драге колеге, желим поново да нагласим: Русија ће уложити све напоре да промовише мирно, политичко-дипломатско рјешење регионалних криза и сукоба… Упорно ћемо предлагати конструктивне иницијативе за обједињавање, прије свега у области контроле наоружања. Русија је за забрану постављања оружја у свемиру, употребу силе или пријетњу силом против свемирских објеката“.

Путин је подсјетио на иницијативу Москве за сазивање самита земаља „велике петорке“: Русије, САД, Кине, Француске и Велике Британије. Ради потврђивања кључних принципа понашања у међународним пословима и ефикасног рјешавања најнужнијих проблема нашег доба.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар