Svijet

Tramp `molio` Putina da se Moskva ne protivi poskupljenju nafte

FOX NEWS REKAO DA LAŽI NE ŠIRI RUSIJA VEĆ VODEĆI LISTOVI SAD WASHINGTON POST I NEW YORK TIMES
  • Predsjednici Rusije i SAD se telefonski dogovorili da stavove njihovih zemalja povodom cene nafte usaglase ministri energetike dvije zemlje
  • Tramp uoči razgovora ruskog kolegu nazvao „džentlmenom po imenu Vladimir Putin“ i priznao da je cijena nafte veoma važna za njegovu zemlju. Kako i ne bi kad mu Kongres SAD ne daje zeleno svjetlo za dalju kupovinu nafte za državne strateške režerve po cijeni iznad tržišne, a velike naftne kompanije Teksasa – prvi put za više decenija – predlažu da se vađenje nafte (zbog gubitaka) priviremeno prekine
  • Zamoljen da prokomentariše kineske sumnje da SAD  stoje iza širenja koronavirusa, rekao je: „Oni su saopštili da su im virus donijeli pripadnici naše vojske. Na to sam im poručio: vi to imate u vidu kineski virus. Tada oni telefoniraju i predlažu: hajde da govorimo korektno i učtivo“

DOŠLO je do novog telefonskog razgovora Vladimira Putina i Donalda Trampa.

Kremlj je saopštio da su jedan drugom predočili kako se njihove zemlje bore protiv epidemije koronavirusa i zajedno izrazili zabrinutost povodom njegovog širenja po svijetu.

Posebna tema razgovora bilo je stanje na tržištu nafte.

Dogovorili su se da razgovor na tu temu dalje nastave ministri energetike SAD i RF.

Tramp je prije razgovora priznao da cijena nafte veoma važna i za njegovu zemlju. Kako i ne bi kad Kongres SAD ne daje zeleno svjetlo za dalju kupovinu nafte za državne strateške režerve po cijeni iznad tržišne, a velike naftne kompanije Teksasa – prvi put za više decenija – predlažu da se vađenje nafte priviremeno prekine.

Sadašnje cijene su naročito pogibeljne za američke kompanije koje naftu dobijaju iz škriljaca.

Rusija će imati probleme ako prosječna cena nafte u naredne dvije-tri godine bude 25 dolara za barel.

Nezvanično, Tramp je od ruskog lidera tražio da pomogne da se cijene crnog zlata vrate „u normalu“ jer mu jeftina nafta smanjuje izborne šanse, a pritom još ekonomski jača Kinu.

Tramp je pred sam razgovor sa Putinom, kojeg je nazvao „džentlmenom po imenu Vladimir Putin“, naglasio da će to biti razgovor o cijeni nafte, odnosima dvije zemlje i Venecueli.

„Ne mogu da kažem da su naši odnosi perfektni, ali moramo o njima razgovarati. Oni su u Drugom svjetskom ratu izgubili 50 miliona ljudi. Oni su tada bili naši partneri, a Njemačka naš protivnik. A mi sada razgovaramo sa Njemačkom a ne razgovaramo sa Rusijom“.

Tramp je, inače, telekanalu Fox News prethodno rekao da ne vjeruje da Rusija širi lažne informacije povodom koronavirusa.

Pritom je – odgovarajući na pitanje dokle će Vaššington trpiti dezinformacije Rusije, Kine i Irana o borbi u SAD protoiv COVID-19 – rekao:

„Ne smije se vjerovati onome što piše Washington Post. Ja vjerujem u veoma malo onoga što oni pišu. U Washington Post vidim tekstove koji su itekako lažljivi i izmišljeni“.

Sa sličnom kritikom se obrušio i na dnevni list New York Times.

Zamoljen da prokomentariše kineske sumnje da SAD  stoje iza širenja koronavirusa, rekao je:

„Oni su saopštili da su im virus donijeli pripadnici naše vojske. Na to sam im poručio: vi to imate u vidu kineski virus. Tada oni telefoniraju i predlažu: hajde da govorimo korektno i učtivo“.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar