Odabrano Svijet

Tramp potpisao ukaz koji proglašava da Mjesec i druga nebeska tijela nisu zajedničko dobro čovječanstva

OBAVEZAO STEJT DEPARTMAN DA BLOKIRA POKUŠAJE PRIMJENE MEĐUNARODNOG PRAVA NA KOSMOS
  • Dmitrij Peskov, portparol Vladimira Putina, poručio je Vašingtonu da je za Rusiju neprihvatljiv svaki, i svačiji, pokušaj „privatizacije“ kosmičkog prostora

DONALD Tramp potpisao je izvršnu uredbu o komercijalnoj eksploataciji resursa Mjeseca i drugih nebeskih tijela.

Istovremeno je naložio američkoj administraciji da se blokira sve pokušaje da se svemir smatra javnim dobrom cijelog čovječanstva. Dodatno je ukazao:

„Amerikanci treba da imaju pravo da se bave komercijalnim istraživanjima, vađenjem i korišćenjem resursa u svemiru u skladu sa važećim zakonom. Spoljni prostor je s pravnog i fizičkog stanovišta jedinstven prostor za ljudske aktivnosti, a Sjedinjene Države to ne smatraju javnim dobrom. Stoga politika Sjedinjenih Država treba da bude obezbjeđivanje međunarodne podrške eksploataciji i korišćenju resursa u prostoru od strane državnih i privatnih aktera“.

U dokumentu koji je predsjednik SAD potpisao posebno  se naglašava da Sjedinjene Države ne priznaju Sporazum o aktivnostima država na Mjesecu i drugim nebeskim tijelima koji je podržan rezolucijom Generalne skupštine UN u decembru 1979. godine.

U Trampovoj uredbi se s tim u vezi obavezuje Stejt departman:

„Državni sekretar treba da se protivi svakom pokušaju bilo koje države ili međunarodne organizacije da Sporazum o aktivnostima država na Mjesecu i drugim nebeskim tijelima tretiraju kao odraz ili na neki drugi način izražavanje međunarodnog prava“.

Podsjetimo, Rusija je 17. marta planirala prvo lansiranje na Mjesec poslije pauze od 45 godina.

Rusija je, kako se i moglo očekivati, odmah odreagovala.

Dmitrij Peskov, portparol Vladimira Putina, poručio je Vašingtonu da je neprihvatljiv svaki, i svačiji, pokušaj „privatizacije“ kosmičkog prostora .

Naglasio je da će Moskva dodatno izučiti Trampovu direktivu i zauzeti konačan stav.

http://fakti.org/alter-america/tramp-potpisao-ukaz-koji-proglasava-da-mesec-i-druga-nebeska-tela-nisu-zajednicko-dobro-covecanstva

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar