Свијет

Трамп пријети Меркеловој и Макрону царинама од 20 одсто на аутомобиле

ОШТРИЦА УДАРА УСМЕРЕНА ЈЕ ПРИЈЕ СВЕГА ПРЕМА ЊЕМАЧКОЈ И ЊЕНОЈ АУТО-ИНДУСТРИЈИ
  • Амерички министар трговине Вилбур РОС  открио да је послије разговора са Трампом почео да провјерава – пријети ли националној безбједности САД увоз аутомобила и ауто-дијелова
  • Утицајни њемачки лист Der Spiegel објавио је текст под насловом који све говори „Непријатељ у Бијелој кући“, па још додатно `посолио`: „То је непријатељ са којим се морамо борити. Тај предсједник нам никада није био партнер. Он је противник који према нама није пријатељски расположен… Не смијемо се више претварати да смо пријатељи“

ДОНАЛД Трамп је показао да нема намјеру да штеди америчке вазале из Европске уније.

Објавио је да ће САД увести царине од 20 одсто на  аутомобиле који у његову земљу стижу из земаља ЕУ – уколико Брисел не уклони трговинске баријере које је поставио америчким компанијама.

Навео је да Европска унија „већ дуго држи царине и трговинске баријере у разјемни са САД“, односно – према америчким „великим компанијама и њиховим радницима“.

Затражио је да „царине и баријере“ буду у најскорије вријеме уклоњене и подвукао:

„Ако то не услиједи, увешћемо 20 одсто царине на све аутомобиле који се увозе у САД“.

Истовремено је позвао европске произвођаче аутомобила да граде фабрике на територији САД.

Прије два дана је амерички министар трговине Вилбур Рос изјавио да се у Вашингтону `важе` – уводити или не уводити царине на увоз аутомобила и ауто-дијелова.

Чак је открио да је послије разговора са Трампом почео да провјерава – пријети ли националној безбједности САД увоз аутомобила и ауто-дијелова.

Царине на „европске аутомобиле“ биће понајвише удар по њемачкој ауто-индустрији, али и по француској. По Ангели Меркел и Емануелу Макрону.

Амерички лидер је недавно признао да би волио да 2мерцедесе“ не виђа на улицама Њујорка.

У суштини, по процјенама експерата, ово само повећава изгледе да дође до геополитичког развода између САД и ЕУ, а прије свега Вашингтона и Берлина.

Не само међу утицајним Њемцима, многи сматрају да од односа са САД – Европска унија нема никакву посебну корист јер су се „одавно претворили у америчку једносмјерну улицу“.

Трамп, очито, мисли сасвим супротно.

Утицајни њемачки лист Der Spiegel послије самита G7 у Канади објавио је текст под насловом који све говори „Непријатељ у Бијелој кући“, па још додатно `посолио`:

„То је непријатељ са којим се морамо борити. Тај предсједник нам никада није био партнер. Он је противник који према нама није пријатељски расположен… Не смијемо се више претварати да смо пријатељи“.

У мају је The Wall Street Journal објавио да се Трампова администрација може одлучити и за царинску стопу од 25 одсто. И да неопходност њеног увођења може повезати са „разлозима националне безбједности“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар