Свијет

Трамп запријетио да ће уништити економију Турске ако буде прегруба према Курдима

НАРЕДИО ПОВЛАЧЕЊЕ АМЕРИЧКИХ ТРУПА СА СЈЕВЕРОИСТОКА СИРИЈЕ – СМАТРА ДА СУ САД ТУ ГЛУПО РАТОВАЛЕ
  • Објавио: „Ако Турска учини било шта недозвољено, ја ћу њену економију – са свом својом огромном и непревазиђеном мудрошћу – сатрти са лица земље“
  • Трамп је преко Твитера пласирао и тврдњу да су Русија и Кина наводно незадовољне његовом одлуком да повуче америчке трупе са сјевероистока Сирије зато што се Москви и Пекингу „свиђа да САД буду заглибљене у бескрајним ратовима“
  • Он грми да би заглушио оптужбе да његов Вашингтон издаје своје сиријске савезнике Курде који су послушно гинули под америчком командом. У нади да ће на сјеверу и сјевероистоку Сирије створити бар своју полудржаву. А Трамп их оставља на милост и немилост Турској која има намјеру да на добром дијелу те територије формира „зону безбједности“ под својом контролом

ДОНАЛД Трамп је поручио званичној Анкари да ће разорити економију Турске ако њено руководсто и армија „предузму било шта изван оквира дозвољеног“.

Имајући у виду војну операцију коју Турска спрема против америчких штићеника у Сирији – Курда, предсједник САД је наставио да грми преко свог Твитер-налога:

„Као што сам раније већ рекао, ако Турска учини било шта недозвољено, ја ћу њену економију – са свом својом огромном и непревазиђеном мудрошћу – сатрти са лица земље“.

Додао је да су Турска и Европа, а и друге земље, дужне да цијене улогу Сједињених Држава у борби са Исласмком државом.

Истакао је да је Вашингтон на том плану урадио „много више него што је било ко очекивао“. Па поентирао:

„Дошло је вријеме да друге силе у региону (Блиског истока) бране своју територију“.

Трамп је преко Твитера пласирао и тврдњу да су Русија и Кина наводно незадовољне његовом одлуком да повуче америчке трупе са сјевероистока Сирије зато што се Москви и Пекингу „свиђа да САД буду заглибљене у бескрајним ратовима“.

„Мене су изабрали и зато што сам обећао да ће САД изаћи из тих глупих бескрајних ратова. Повлачење из Сирије чини најнесрећнијим Русију и Кину којима се свиђало да нас гледају уваљеним у блато рата. Одговарало им је да држе на оку то блато а ми да трошимо велики новац“.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган је – након телефонског разговора са Трампом – изјавио да су САД почеле да повлаче своју војску са сјевероистока Сирије гдје Анкара има намјеру да војном силом успостави зону безбједности.

Трамп грми да би заглушио оптужбе да његов Вашингтон издаје своје сиријске савезнике Курде који су послушно гинули под америчком командом. У нади да ће на сјеверу и сјевероистоку Сирије створити бар своју полудржаву.

А Трамп их оставља на милост и немилост Турској која има намјеру да на добром дијелу те територије формира „зону безбједности“ под својом контролом. Пријетње разарањем турске економије повезане су са тражењем америчког лидера да Ердоган буде, колико год је могуће, мек према Курдима…

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар