Svijet

Tramp zaprijetio da će uništiti ekonomiju Turske ako bude pregruba prema Kurdima

NAREDIO POVLAČENJE AMERIČKIH TRUPA SA SJEVEROISTOKA SIRIJE – SMATRA DA SU SAD TU GLUPO RATOVALE
  • Objavio: „Ako Turska učini bilo šta nedozvoljeno, ja ću njenu ekonomiju – sa svom svojom ogromnom i neprevaziđenom mudrošću – satrti sa lica zemlje“
  • Tramp je preko Tvitera plasirao i tvrdnju da su Rusija i Kina navodno nezadovoljne njegovom odlukom da povuče američke trupe sa sjeveroistoka Sirije zato što se Moskvi i Pekingu „sviđa da SAD budu zaglibljene u beskrajnim ratovima“
  • On grmi da bi zaglušio optužbe da njegov Vašington izdaje svoje sirijske saveznike Kurde koji su poslušno ginuli pod američkom komandom. U nadi da će na sjeveru i sjeveroistoku Sirije stvoriti bar svoju poludržavu. A Tramp ih ostavlja na milost i nemilost Turskoj koja ima namjeru da na dobrom dijelu te teritorije formira „zonu bezbjednosti“ pod svojom kontrolom

DONALD Tramp je poručio zvaničnoj Ankari da će razoriti ekonomiju Turske ako njeno rukovodsto i armija „preduzmu bilo šta izvan okvira dozvoljenog“.

Imajući u vidu vojnu operaciju koju Turska sprema protiv američkih štićenika u Siriji – Kurda, predsjednik SAD je nastavio da grmi preko svog Tviter-naloga:

„Kao što sam ranije već rekao, ako Turska učini bilo šta nedozvoljeno, ja ću njenu ekonomiju – sa svom svojom ogromnom i neprevaziđenom mudrošću – satrti sa lica zemlje“.

Dodao je da su Turska i Evropa, a i druge zemlje, dužne da cijene ulogu Sjedinjenih Država u borbi sa Islasmkom državom.

Istakao je da je Vašington na tom planu uradio „mnogo više nego što je bilo ko očekivao“. Pa poentirao:

„Došlo je vrijeme da druge sile u regionu (Bliskog istoka) brane svoju teritoriju“.

Tramp je preko Tvitera plasirao i tvrdnju da su Rusija i Kina navodno nezadovoljne njegovom odlukom da povuče američke trupe sa sjeveroistoka Sirije zato što se Moskvi i Pekingu „sviđa da SAD budu zaglibljene u beskrajnim ratovima“.

„Mene su izabrali i zato što sam obećao da će SAD izaći iz tih glupih beskrajnih ratova. Povlačenje iz Sirije čini najnesrećnijim Rusiju i Kinu kojima se sviđalo da nas gledaju uvaljenim u blato rata. Odgovaralo im je da drže na oku to blato a mi da trošimo veliki novac“.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je – nakon telefonskog razgovora sa Trampom – izjavio da su SAD počele da povlače svoju vojsku sa sjeveroistoka Sirije gdje Ankara ima namjeru da vojnom silom uspostavi zonu bezbjednosti.

Tramp grmi da bi zaglušio optužbe da njegov Vašington izdaje svoje sirijske saveznike Kurde koji su poslušno ginuli pod američkom komandom. U nadi da će na sjeveru i sjeveroistoku Sirije stvoriti bar svoju poludržavu.

A Tramp ih ostavlja na milost i nemilost Turskoj koja ima namjeru da na dobrom dijelu te teritorije formira „zonu bezbjednosti“ pod svojom kontrolom. Prijetnje razaranjem turske ekonomije povezane su sa traženjem američkog lidera da Erdogan bude, koliko god je moguće, mek prema Kurdima…

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar