Свијет

Трговински рат САД-ЕУ: Трамп ударио по челику, Брисел ће по фармеркама, вискију…

АМЕРИЧКИ ЛИДЕР НАВОДНО МАКРОНУ РЕКАО ДА НЕ ЖЕЛИ „МЕРЦЕДЕСЕ` НА УЛИЦАМА ЊУЈОРКА
  • Предјседник Европске комисије, Жан-Клод ЈУНКЕР: Забринут сам због одлуке САД. То је протекционизам у чистом виду… Сједињене Државе не остављају ЕУ други избор осим да уведемо додатне царине на низ америчких производа

ВАШИНГТОН од 1. јуна – како је Доналд Трамп и најављивао – уводи царину на увоз челика (25 одсто) и алуминијума (10 одсто) из Европске, Канаде и Мексика.

Ово је данас званично саопштио министар трговине САД Вилбур Рос.

Царине на челик и алуминијум су САД против цијелог низа земаља увеле још 24. марта, али су до 31. маја у поноћ од њих биле изузеле Јужну Кореју, Аргентину, Бразил, Аустралију, ЕУ, Канада и Мексико.

Рос је, иначе, прецизирао да је Трамп лично одлучио да ослобађање од ових царина не продужи за ЕУ, Канаду и Мексико.

У међувремено се сазнало да Трамп жели да уведе трговинска ограничења и за њемачку аутоиндустрију, тачније за аутомобиле премијум-класе.

Он је то наговијестио још у априлу у разговору са Емануелом Макроном.

Како пише њемачко онлајн издање Wirtschafts Woche, амерички лидер је рекао да ће те мјере остати на снази „све док са улица Њујорка не нестану Мерцедеси“.

Предсједник Европске комисије, Жан-Клод Јункер, већ је поводом царина на челик и алуминијум изјавио да Сједињене Државе „не остављају ЕУ други избор осим да уведемо додатне царине на низ америчких производа“.

Притом није крио: „Забринут сам због одлуке САД. Ми те једностране царинске тарифе сматрамо неоправданим и супротним правилима Свјетске трговинске организације. То је протекционизам у чистом виду“.

Јункер је – уз увођење царина на америчку робу – најавио и покретање спора против САД пред СТО.

Посљедњих недјеља је Брисел пријетио САД увођењем додатних царина на америчке фармерке, виски, сок од поморанџе, мотоцикле Harley Davidson…

Ово је, у суштини, почетак ограниченог трговинског рата. Остаје само да се види: хоће ли га се обе стране ипак уплашити и `прикочити` у посљедњем тренутку…

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар