Svijet

Turska armija počela invaziju na sjeveroistok Sirije koji je pod kontrolom Kurda

TRAMPU BLISKI SENATOR LINDSI GREJEM UPOZORIO ANKARU DA PRELAZI „CRVENU LINIJU“
  • Kurdska civilna administracija na sjeveroistoku Sirije pozvala je na „opštu mobilizaciju” duž granice sa Turskom
  • Moskva američku igru sa kurdima nazvala bezobzirnom i pozvala ih da stupe u dijalog sa vladom u Damasku

JEDINICE turske armije počele su da presijecaju granicu i prodiru na teritoriju Sirije.

Riječ je o sjevroistočnim oblastima Sirije koje trenutno drže kurdski vojni odredi, a Ankara ima namjeru da ih uništi i da uz taj dio međudržavne granice stvori „zonu bezbiednosti“.

Ovo je objavila američka novinska agencija Bloomberg koja se pozvala na turskog ministra odbrane Hulusi Akara koji je rekao da su istovremeno započele pripreme za „planiranu vojnu operaciju“.

Kurdska civilna administracija na sjeveroistoku Sirije pozvala je na „opštu mobilizaciju“ duž granice sa Turskom.

Visoki turski zvaničnik Fahretin Altun rekao je nešto ranije:

„Naša vojska će zajedno sa Slobodnom sirijskom armijom uskoro preći tursko-sirijsku granicu. Turska želi da neutrališe kurdske snage na sjeveroistoku Sirije i oslobodi lokalno stanovništvo od jarma naoružanih razbojnika“.

Američki republikanski senator Lindzi Grejem, blizak predsjedniku SAD Donaldu Trampu, upozorio je Tursku da „nema zeleno svjetlo“ za vojnu operaciju na sjeveru Sirije:

Poruka turskoj vladi glasi: nemate zeleno svjetlo za ulazak na sjever Sirije. Postoji velika dvopartijska opozicija tome u Kongresu i nju treba da shvatite kao crvenu liniju koja se ne smije preći. Ako želite da uništite već krhke odnose, invazija na Siriju će odraditi posao“.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužio je SAD da igraju veoma opasnu igru“ sa sirijskim Kurdima, čiji borci su bili glavni američki saveznici u ratu protiv Islamske države u Siriji.

Lavrov je tokom posjete Kazahstanu rekao da su SAD najprije podržale kvazi državu sirijskih Kurda na sjeveroistoku Sirije, a sada im uskraćuju podršku.

Takva bezobzirna pozicija o ovom krajnje osjetljivom pitanju može da zapali cio region, a to moramo da izbjegnemo po svaku cijenu“, rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije pozvao je Damask i sirijske Kurde na dijalog.

Lavrov je takođe rekao da mora da se sačuva teritorijalni integritet Sirije.

Otkrio je da mu je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu dao uveravanja da Ankara poštuje i suverenitet i granice Sirije.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/turska%20armija-pocela-invaziju-na-severoistok-sirije-koji-je-pod-kontrolom-kurda

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar