Одабрано Свијет

Турска државна ТВ објавила да ће и Грчка, Крим и Блиски Исток до 2050. бити у сфери утицаја Анкаре

ИСТА МАПА УКЉУЧУЈЕ И ЈУГ РУСИЈЕ, ЕГИПАТ, ЛИБИЈУ, С. АРАБИЈУ, СИРИЈУ, ИРАК, ЈЕРМЕНИЈУ, АЗЕРБЕЈЏАН...
  • Мапу сачинио Stratfor, којег многи сматрају „приватном ЦИА“, а објавио је турски државни ТВ канал TR1. Из Москве Турцима већ поручено: не заборављајте како сте пролазили у ратовима са Русијом
  • Турски председник Реџеп Тајип Ердоган открио да је током последњих пет година повећао војне расходе чак 11 пута

ТУРСКИ државни ТВ канал TR1 објавио је мапу која предвиђа ширење сфере утицаја Анкаре до 2050. године.

Мапу је сачинио Stratfor, којег многи сматрају „приватном ЦИА“.

Према прогнози уграђеној у ту мапу, турски утицај се у наредне три деценије може проширити на Блиски ИстокИрак, Сирију, Саудијску Арабију, УАЕ и Јемен. Такође на Египат и остатак Северне Африке.

Турске аспирације у том периоду обухватају наводно и Кипар, Грчку, Грузију, Јерменију, Азербејџан и Централну Азију, укључујући делове тамошњих бивших совјетских република.

Анкара – тврди америчка компанија – жели да под свој утицај доведе и Крим, Кубан, Калмикију, Астрахан и руски северни Кавказ.

Чак и Литванију. Али, за нас је најважније што се у Анкари поново на Балкан гледа као на `слатки залогај`. Независно од тога што на Стратфоровој мапи формално нема ни Србије, ни Црне Горе, Македоније и БиХ.

Американци их нису укључили само зато што су сфера утицаја САД и Немачке, али их Турска, нема сумње, није избацила из својих комбинација.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је недавно да је током последњих пет година повећао војне расходе чак 11 пута.

Нагласио је да се – поводом питања која се тичу одбране и геостратешког утицај – неће консултовати са „међународним партнерима“.

У Русији су засад одреаговали на нивоу изјава посланика који се баве спољном политиком.

Поручили су званичној Анкари: не бацајте погледа на територију Русије, не само на Крим. Зар сте заборавили како сте пролазили у ратовима са Русијом?!

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/turska-drzavna-tv-objavila-da-ce-i-grcka-krim-i-bliski-istok-do-2050-biti-u-sferi-uticaja-ankare

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар