Одабрано Свијет

Турски листови: Одласком на авио-изложбу у Москви, Ердоган послао нову поруку Вашингтону

У АНКАРИ СЕ ПРИЗНАЈЕ ДА ОДЛАЗАК ТУРСКОГ ЛИДЕРА НА МАКС-2019 УОПШТЕ НИЈЕ БИО ПЛАНИРАН
  • Hurriyet Daily News: Главна порука (Вашингтону) је јасна: Турска није лишена алтернатива у домену наоружања ако буде искључена из међународних пројеката под руководством САД и ако јој буде ускраћено америчко оружје. Нове могућности укључују: куповину руског ловва-бомбардера пете генерације Су-57 уместо F-35
  • Yeni Safak: Ако се ствари буду даље овако развијале, доћи ћемо до тога да ће САД, које не желе да Турска располаже истовремено и системима ПВО и најмодернијим ударним авиона, брзо схватити да је њихова савезница из НАТО наоружана руским оружјем       
  • Sabah: Постоје, наравно, они који желе да поремете пријатељске односе који постоје између Турске и Русије. Неки од таквих су агенти америчког утицаја

ТУРСКИ листови – као по команди – протумаили су посету Реџепа Тајипа Ердогана руској авио-изложби МАКС-219, коју је још и отворио заједно са Владимиром Путином, као „јану поруку Вашингтону да Анкара има алтернативу“.

Лист Hurriyet Daily News сместио је Ердоганов долазак у Москву у шири контекст и оценио:

„Председници су се срели на важној аеро-космичкој изложби на којоја је представљена најновија продукција руске војне индустрије. Мада су главни разлог сусрета били последњи догађаји у Сирији, нарочито у Идлибу и источно од Еуфрата, место преговораговори довољно само по себи. Јер, потврдило је првирженост обе земље тражењу путева за ширу сарадњу у одбрамбеној сфери.

Наш председник је раниије предлагао Русији и сарадњу у модернизацији ракетних система С-400 противракетама које користе С-500.

Све Ердоганове московске изјаве могу се сматрати директним порукама Вашингтону који је претходно суспендовао турско учешће у пројекту производње авиона F-35 због (наше) куповине С-400.

Главна порука (Вашингтону) је јасна: Турска није лишена алтернатива у домену наоружања ако буде искључена из међународних пројеката под руководством САД и ако јој буде ускраћено америчко оружје. Нове могућности укључују: куповину руског ловва-бомбардера пете генерације Су-57 уместо F-35 од Lockheed Martin. Турска, у  сваком случају, мора обнављати своју авијацију и ПВО у следећој деценији“.

Лист Sabah је, поред осталог, објавио:

„Постоје, наравно, они који желе да поремете пријатељске односе који постоје између Турске и Русије. Неки од таквих су агенти америчког утицаја. Они већ тврде да се турска, уместо да буде у западној алијанси, опредељује за Русију. Само, критикујући набавку С-400, заобилазе питање: зашто нам Американци нису продали свој ракетни систем Patriot. Неће да виде да Ердоган – развијајући односе са Русијом – истовремено развија односе и са Украјином и не мења позицију према Криму.

После сусрета Ердогана и Путина на МАКС-2019 можемо бити уверени да ће синергија наших земаља и у области авио-космичке индустрије продубити  међусобне односе“.

Лист Yeni Safak је открио и овако осветлио позадину одласка турског лидера у Москву:

До телефонског разговора са Путином, до којег је дошло у минули петак, Ердоган није имао у плану да лети за Москву. Зна се да ме је Путин предочио да би волео да дође. Сматрало се да ће Идлиб бити једина тема разговора, али није било тако.

Највећу пажњу на изложби је привукао руски авион пете гењнерације Су-57. Путин је Ердогану открио техничке особености тог авиона, а он га је пажљиво саслушао.

Може ли се оно што је Ердоган видео и чуо сматрати почетком етапе сарадње поводом Су-57, као што је у пролеће 2017-те без афиширања био потписан споразум о С-400? Кроз коју годину то може постати сасвим могуће.

Виђено у Москви указује да ће Ердоган контранападима одговарати на притиске САД  поводом куповине руских система ПРО.

У Москви је продемонстрирано до чега може довести искључивање Турске из производње F-35.

Ако се ствари буду даље овако развијале, доћи ћемо до тога да ће САД, које не желе да Турска располаже истовремено и системима ПВО и најмодернијим ударним авиона, брзо схватити да је њихова савезница из НАТО наоружана руским оружјем“.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/turski-listovi-odlaskom-na-avio-izlozbu-u-moskvi-erdogan-poslao-novu-poruku-vasingtonu

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар