Odabrano Svijet

Turski listovi: Odlaskom na avio-izložbu u Moskvi, Erdogan poslao novu poruku Vašingtonu

U ANKARI SE PRIZNAJE DA ODLAZAK TURSKOG LIDERA NA MAKS-2019 UOPŠTE NIJE BIO PLANIRAN
  • Hurriyet Daily News: Glavna poruka (Vašingtonu) je jasna: Turska nije lišena alternativa u domenu naoružanja ako bude isključena iz međunarodnih projekata pod rukovodstvom SAD i ako joj bude uskraćeno američko oružje. Nove mogućnosti uključuju: kupovinu ruskog lovva-bombardera pete generacije Su-57 umesto F-35
  • Yeni Safak: Ako se stvari budu dalje ovako razvijale, doći ćemo do toga da će SAD, koje ne žele da Turska raspolaže istovremeno i sistemima PVO i najmodernijim udarnim aviona, brzo shvatiti da je njihova saveznica iz NATO naoružana ruskim oružjem       
  • Sabah: Postoje, naravno, oni koji žele da poremete prijateljske odnose koji postoje između Turske i Rusije. Neki od takvih su agenti američkog uticaja

TURSKI listovi – kao po komandi – protumaili su posetu Redžepa Tajipa Erdogana ruskoj avio-izložbi MAKS-219, koju je još i otvorio zajedno sa Vladimirom Putinom, kao „janu poruku Vašingtonu da Ankara ima alternativu“.

List Hurriyet Daily News smestio je Erdoganov dolazak u Moskvu u širi kontekst i ocenio:

„Predsednici su se sreli na važnoj aero-kosmičkoj izložbi na kojoja je predstavljena najnovija produkcija ruske vojne industrije. Mada su glavni razlog susreta bili poslednji događaji u Siriji, naročito u Idlibu i istočno od Eufrata, mesto pregovoragovori dovoljno samo po sebi. Jer, potvrdilo je prvirženost obe zemlje traženju puteva za širu saradnju u odbrambenoj sferi.

Naš predsednik je raniije predlagao Rusiji i saradnju u modernizaciji raketnih sistema S-400 protivraketama koje koriste S-500.

Sve Erdoganove moskovske izjave mogu se smatrati direktnim porukama Vašingtonu koji je prethodno suspendovao tursko učešće u projektu proizvodnje aviona F-35 zbog (naše) kupovine S-400.

Glavna poruka (Vašingtonu) je jasna: Turska nije lišena alternativa u domenu naoružanja ako bude isključena iz međunarodnih projekata pod rukovodstvom SAD i ako joj bude uskraćeno američko oružje. Nove mogućnosti uključuju: kupovinu ruskog lovva-bombardera pete generacije Su-57 umesto F-35 od Lockheed Martin. Turska, u  svakom slučaju, mora obnavljati svoju avijaciju i PVO u sledećoj deceniji“.

List Sabah je, pored ostalog, objavio:

„Postoje, naravno, oni koji žele da poremete prijateljske odnose koji postoje između Turske i Rusije. Neki od takvih su agenti američkog uticaja. Oni već tvrde da se turska, umesto da bude u zapadnoj alijansi, opredeljuje za Rusiju. Samo, kritikujući nabavku S-400, zaobilaze pitanje: zašto nam Amerikanci nisu prodali svoj raketni sistem Patriot. Neće da vide da Erdogan – razvijajući odnose sa Rusijom – istovremeno razvija odnose i sa Ukrajinom i ne menja poziciju prema Krimu.

Posle susreta Erdogana i Putina na MAKS-2019 možemo biti uvereni da će sinergija naših zemalja i u oblasti avio-kosmičke industrije produbiti  međusobne odnose“.

List Yeni Safak je otkrio i ovako osvetlio pozadinu odlaska turskog lidera u Moskvu:

Do telefonskog razgovora sa Putinom, do kojeg je došlo u minuli petak, Erdogan nije imao u planu da leti za Moskvu. Zna se da me je Putin predočio da bi voleo da dođe. Smatralo se da će Idlib biti jedina tema razgovora, ali nije bilo tako.

Najveću pažnju na izložbi je privukao ruski avion pete genjneracije Su-57. Putin je Erdoganu otkrio tehničke osobenosti tog aviona, a on ga je pažljivo saslušao.

Može li se ono što je Erdogan video i čuo smatrati početkom etape saradnje povodom Su-57, kao što je u proleće 2017-te bez afiširanja bio potpisan sporazum o S-400? Kroz koju godinu to može postati sasvim moguće.

Viđeno u Moskvi ukazuje da će Erdogan kontranapadima odgovarati na pritiske SAD  povodom kupovine ruskih sistema PRO.

U Moskvi je prodemonstrirano do čega može dovesti isključivanje Turske iz proizvodnje F-35.

Ako se stvari budu dalje ovako razvijale, doći ćemo do toga da će SAD, koje ne žele da Turska raspolaže istovremeno i sistemima PVO i najmodernijim udarnim aviona, brzo shvatiti da je njihova saveznica iz NATO naoružana ruskim oružjem“.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/turski-listovi-odlaskom-na-avio-izlozbu-u-moskvi-erdogan-poslao-novu-poruku-vasingtonu

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar