Свијет

Турски ракетни системи С-400 неће бити под командом НАТО

МИНИСТАР ОДБРАНЕ ХУЛУСИ АКАР: „НЕЋЕ БИТИ ИНТЕГРИСАНИ У ПВО-СТРУКТУРУ АЛИЈАНСЕ“
  • Анкара је фактички саопштила да ће најважнији сегмент њене ПВО бити самосталан. Само под командом њеног војног и државног врха

ТУРСКА са својим неоосманистичким предсjедником-султаном Реџепом Тајипом Ердоганом стаје „на муку“ свима око себе, али највише нервира и забрињава – Американце и НАТО.

Њен министар одбране Хулуси Акар објавио је да ће турске оружане снаге ПВО ракетне системе С-400, које је Анкара набавила од Москве, користити без обзира на НАТО систем ПВО“. Објаснио је и шта ће то тачно значити:

„С-400 неће бити интегрисан у командну инфраструктуру НАТО. Они ће бити бити интегрисани и функционисати независно од ње“.

Акар је тактички нагласио да куповина С-400 од Русије не значи да се Анкара „удаљава од НАТО“.

Анкара је фактички објавила да ће најважнији сегмент њене ПВО бити самосталан. Само под командом њеног војног и државног врха.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да системи С-400 које је Турска набавила од Русије не могу бити интегрисани у јединствени систем противваздушне одбране НАТО.

Додао је да  алијанса „наставља са напорима да се пронађе нека алтернативна опција.

Акар му је саопштио: да је пронађена. И да је то Анкара урадила сама. Без врхушке НАТО и без Стејт департмана и Пентагона.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар