Svijet

U Bjelorusiji sinoć prvi pokušaj obojene revolucije, Lukašenko: „Dirigenti su u Poljskoj, Češkoj i Britaniji“

PRESJEČEN MEKOM REPRESIJOM POPUT ONE KOJU JE MAKRON KORISTIO PROTIV „ŽUTIH PRSLUKA“
  • Bjeloruski lider, koji je sa preko 80 odsto glasova osvojio šesti predsjednički mandat, otkrio da su učesnici nasilnih demonstracija instrukcije dobijali iz Poljske, Velike Britanije i Češke, a da je bilo miješanja i iz Rusije i Ukrajine
  • Naveo da je bilo pokušaja zauzimanja policijskih stanica, a u dva manja grada – i pokušaja preuzimanja vlasti. Naglasio da su demonstranti imali sreće što ih je specijalna policija spriječila da krenu na rezidenciju šefa države jer bi se tamo suočili sa „antiterorističkim metodima“
  • Organizatori ne odustaju: pozvali su na nove proteste večeras – sa instrukcijama iz američkih priručnika za obojene revolucije. A 11. avgusta – na „generalni štrajk“
  • U funkciji zaoštravanja situacije je i najnovija izjava glavnog kandidata Zapada na predsjedničkim izborima Svetlane Tihanovske. Ona je prvo izjvila, iako je dobila manje od 10 odsto glasova, da ne priznaje rezultate izbora, a poslije samo nekoliko sati objavila – da je ona pobjednik i novoizabrani predsjednik Bjelorusije

BJELORUSKI lider Aleksandar Lukašenko surovo i odlučno je – pritom sa minimalnom i prilično mekom represijom nalik onoj koju je Emanuel Makron koristio proti „žutih prsluka“ – onemogućio prvi pokušaj ogranizovanja u njegovoj zemlji postizborne obojene revolucije.

Saopštio je da su demonstranti u Minsku nakon predsjedničkih izbora u Bjelorusiji nameravali da napadnu i rezidenciju šefa države – Palatu nezavisnosti.

Masa se bila okupila na 200 metara od Palate nezavisnosti. Preko telefona se čulo: Treba nam 100 hiljada da napadnemo Palatu nezavisnosti“. Za njih je dobro što ih je specijalna policija zadržala. Da su stigli do Palate nezavisnosti, tamo bi bilo sasvim drugačije. Tamo bi dejstvovala Služba bezbjednosti antiterorističkim metodima i sredstvima. Bilo bi im previše. Specijalna policija ih je spasila da ne naprave taj presudni korak.   Situacija nije bila katastrofalna, ali je bila prilično opasna za ljude koji su gurnuti na ulice“.

Vlasti su bile primorane da vojnim vozilima evakuišu članove izbornih komisija sa 33 biračka mjesta u Minsku su bila pod blokadom demonstranata. Blokirani i pod pritiskom.

Prema očekivanjima, Lukašenko je objavio:

Pozabavićemo se svima koji provociraju i guraju djecu u nemire. Nadam da će im `škljocnuti u mozgu` i da će shvatiti da spaljuju zemlju pod sopstvenim nogama. U svakom slučaju, nećemo dozvoliti ovo što pokušavaju“.

Bjeloruski predsjednik je otkrio da su u proteste umiješani i pojedinci iz Rusije, Ukrajine, Poljske i Češke. Kao glavno je označio:

Protestima pokušavaju da upravljaju iz inostranstva. Ne govorim samo o Poljskoj u koju su se sklonili naši opozicionari i otuda počinju da vuku konce. Ne govorim ni o Ukrajini (odakle su neki došli). U proteste je umešana i Češka. Iz te zemlje su lutkarski navođeni neki na protestu, a naše ovce ne shvataju šta od njih žele“.  

Lukašenko je nastavio rečima: „Traže dobrovoljnu predaju vlasti od nekoga ko je upravo na izborima osvojio preko 80 odsto glasova. Bacili su djake na bajonete. Podsticali ih da zauzimaju policijske stanice i uprave. U Koreličima i još jednom mjestu pokušali su da preuzmu vlast. Ponovo upozoravam: u Bjelorusiji neće biti majdana, koliko god to neko želio. Neću dozvoliti da nam rastrgnu zemlju. Pozivam roditelje da vide gdje su im djeca – da im kasnije ne bilo bolno.

Prema njegovim riječima, 25 policajaca je u neredima povređeno. Neki imaju prelome ruku i nogu.

Organizatore nasilja u Minsku i još nekim gradovima Bjelorusije čeka osam do 15 godina zatvora.

Međutim, upravo organizatori – od kojih se mnogi nalaze izvan zemlje – nemaju namjeru da se zaustavljaju.

Preko društvenih mreža već su pozvali „građane Belorusije“ na nova okupljanja danas u 19.00 sati.

Posavjetovali su im da kupuju „zaštitnu opremu“, kacige i štitnike, respiratore i(li) gas-maske, a objavili su i nove instrukcije i poziv vozačima da blokiraju ulice i puteve.

Svim svojima su preporučili i da pripreme „mali pribor za prvu pomoć“.

U Minsku im je kao zborno mjesto označena – Stela pobjednika.

Preporučeno im je da se kreću u malim grupama.

Uz upozorenje da ne idu na Aveniju Nezavisnosti.

Za 11. avgust su Belorusi pozvani na „generalni štrajk“…

Sve po američkim priručnicima za učesnike obojenih revolucija.

U istoj funkciji je i najnovija izjava glavnog kandidata Zapada na predsjedničkim izborima Svetlane Tihanovske.

Ona je prvo izjavila, iako je dobila manje od 10 odsto glasova, da ne priznaje rezultate izbora, a posle samo nekoliko sati objavila – da je ona pobjednik i novoizabrani predsjednik Bjelorusije.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/lukasenko-odlucno-presekao-prvi-pokusaj-obojene-revolucije-novi-vec-veceras-i-sutra

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar