Свијет

У Москви умро Џорџ Блејк – агент МИ6 који је радио за СССР и хтио да свијет буде комунистички

БРИТАНИЈА ГА ОСУДИЛА НА 42 ГОДИНЕ ЗАТВОРА, АЛИ УСПИО ДА ПОБЈЕГНЕ ИЗ ЛОНДОНСКОГ ЗАТВОРА
  • У интервјуу Ројтерсу 1991. рекао да је за њега комунизам био идеал и да је вјеровао да ће цијели свијет бити комунистички: „Мислио сам да је то могуће и учинио сам што сам могао да томе помогнем. То се показало немогућим, али и даље мислим да је то племенита идеја и мислим да ће се човјечанство поново њој вратити“

У РУСИЈИ је у 98. години умро Џорџ Блејк, посљедњи од британских шпијуна чији је тајни рад за Совјетски Савез понизио британску обавјештајну службу када је откривен у вријеме Хладног рата.

Британија је саопштила да је открила идентитет више стотина агената Запада широм источне Европе током педесетих година прошлог вијека, од којих су неки погубљени због издаје.

Блејк, који је откривен да је совјетски шпијун 1961. године, осуђен је на 42 године затвора.

Он је успио да побјегне 1966. године уз помоћ других затвореника и двојице мировних активиста и прокријумчарен је из Британије у камперској кућици. Прошао је неоткривен западну Европу и ушао у источни Берлин.

Остатак живота провео је у Совјетском Савезу, касније Русији гдје је сматран херојем.

Блејк је у интервјуу за Ројтерс 1991. године рекао да је за њега комунизам био идеал вриједан пажње и да је вјеровао да ће цијели свијет бити комунистички.

„Мислио сам да је то могуће и учинио сам што сам могао да помогнем томе и изградим такво друштво. То се показало немогућим, али и даље мислим да је то племенита идеја и мислим да ће се човјечанство поново њој вратити“, рекао је он.

Блејк, рођени Холанђанин, почео је да ради за британску обавјештајну службу 1944. године.

Он је након рата студирао руски језик на Кембриџу, кратко је радио у Хамбургу, а 1948. године послат је Сеул гдје је прикупљао информације о комунистичкој Сјеверној Кореји, Кини и совјетском далеком истоку.

Ухваћен је и заробљен када је војска Сјеверне Кореје заузела Сеул након што је почео Корејски рат 1950. године.

У затвору је постао посвећени комуниста, читајући дјела Карла Маркса и осуђујући америчко бомбардовање Сјеверне Кореје.

Након ослобођења 1953. године вратио се у Британију, а МИ6 га шаље у Берлин 1955. године гдје прикупља информације о совјетским шпијунима, али и просљеђује тајне податке Москви о британским и америчким операцијама.

Он је радни вијек у Русији провео радећи у Институту за спољне послове, након чега се пензионисао и повукао у кућу ван Москве.

Блејка, који је имао руско име Георгиј Иванович, одликовао је руски предсједник Владимир Путин 2007. године, а КГБ га је унаприједио у чин пуковника. Пензију је примао од КГБ-а.

У једном интервјуу 2012. године рекао је да нимало не жали због онога што је учинио и због своје прошлости и да се десило све управо као што је требало.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар