Свијет

Уставни одбор Скупштине Црне Горе тражи да се утврди да ли је Ђукановић прекршио Устав ЦГ

НА ТАПЕТУ ЈЕ ЗБОГ ПОЗИВАЊА НА ОНЕМОГУЋАВАЊЕ УСТОЛИЧЕЊА МИТРОПОЛИТА ЈОАНИКИЈА НА ЦЕТИЊУ
  • Драган ИВАНОВИЋ из СНП: Покренули смо  поступак за утврђивање да ли је Ђукановић повриједио Устав јер су дешавања на Цетињу производ његовог понашања
  • Посланик Демократа Владимир МАРТИНОВИЋ: Захтјев је оправдан јер је предсједник Ђукановић повриједио неке чланове Устава. Вјерујем да је моћ Ђукановића и његовог савјетника Вељовића од тог дана другачија и показало се да они више немају моћ коју су имали
  • Посланик ДПС Предраг СЕКУЛИЋ: Мотиви за покретање иницијативе искључиво су политички. А то је мржња према ДПС-у и предсједнику Ђукановићу. Инсистирање на Цетињском манастиру дошло је из Београда. Ту морамо да тражимо кривца за дешавања на Цетињу

УСТАВНИ одбор  Скупштине Црне Горе подржао је предлог за покретање поступка за утврђивање да ли је Мило Ђукановић повриједио Устав.

Иницијатива треба да прође и Скупштину, а одлуку о постојању или непостојању повреде Устава доноси Уставни суд.

Предсједника Црне Горе Скупштина може разријешити када Уставни суд утврди да је повриједио Устав”, пише у Уставу.

Иницијатива је усвојена са седам гласова посланика власти, док је шест посланика опозиције било против.

Драган Ивановић из СНП-а, који је био и предлагач, казао је током сједнице да су у тој партији одлучили да покрену поступак за утврђивање да ли је Ђукановић повриједио Устав јер су, како је навео, дешавања на Цетињу производ понашања предсједника Мила Ђукановића.

У Црној Гори када је требало обезбиједити мир предсједник државе, који је требао да буде неко коме је највише стало да се одржи јавни ред и мир и једна вјерска заједница устоличи митрополита он је приступио позиву грађана да се тога дана појаве на Цетињу, инсистирајући да ће то бити разлог да се и он појави тамо, што је дало за повод великом броју грађана да се и они, слиједећи његов примјер, тамо појаве. То је усложнило јавни ред и мир“, казао је Ивановић.

Ако тим активностима, како је додао, руководи предсједник државе и његов савјетник то доводи до страха да ће се десити нешто што није добро за грађане Црне Горе.

Питао је да ли би дешавања било у тој мјери да Ђукановић није позивао да се дође?

Ивановић је казао да је било за очекивати да Ђукановић иницира одустајање од доласка на Цетиње како би се устоличење десило као и до сада.

Све је у добром дијелу производ понашања предсједника Мила Ђукановића. То је и био разлог што смо покренули иницијативу. Сматрам да би предлог требало да се нађе пред Уставним судом јер сматрамо да је Ђукановић повриједио Устав. Иницијативу је потписало 36 посланика“, казао је Ивановић.

Навео је да је посланик Демоса Миодраг Лекић тражио да потпише иницијативу а да посланици ГП УРА нису потписали али су рекли да ће подржати иницијативу СНП-а.

Он очекује подршку и у скупштинском пленуму.

Мартиновић: Ђукановић требало да први штити Устав

Владимир Мартиновић

Посланик Демократа Владимир Мартиновић казао је да је захтјев оправдан јер је, како је казао, предсједник повриједио неке чланове Устава.

Поражавајуће је да неко ко треба да штити Устав први крене његово рушење“, казао је Мартиновић.

Иницијатива. како је рекао, има правну и политичку димензију.

Вјерујем да је моћ Ђукановића и његовог савјетника Вељовића од тог дана другачија и показало се да он више нема моћ коју су имали“, казао је Мартиновић.

Секулић: Мотив једино мржња према ДПС и Ђукановићу

Посланик ДПС Предраг Секулић казао је да су мотиви за покретање иницијативе искључиво политички.

А то је мржња према ДПС-у и предсједнику Ђукановићу“, казао је Секулић.

Додао је да је чудно да се сада посланици већине позивају на одвојеност државе и цркве када је влада настала у једном манастиру.

Инсистирање на Цетињском манастиру дошло је из Београда. Ту морамо да тражимо кривца за дешавања на Цетињу“, каже Секулић.

Одговорност за дешавања на Цетињу, је према Секулићу, на СПЦ и Влади Црне Горе, па не треба пребацивати одговорност на предсједника.

Било је превише изјава али се у ријечима Ђукановића не може наћи нешто што је повреда Устава и што је непримјерено изјави предсједника“, казао је Секулић.

И посланик ПзП-а Бранко Радуловић казао је да подржава иницијативу СНП-а.

Поповић: Иницијатива политичка ујдурма

Андрија Поповић

Андрија Поповић посланик Либералне партије иницијативу је назвао политичком ујдурмом.

Сви знамо да је бесмислено све ово. Нема тог Уставног суда који би могао да ускрати повјерење предсједнику због неких изјава, али ово је све показатељ докле иду политички маркетинг и политичка демогогија“, казао је Поповић.

Узрок свега је, каже, СПЦ.

Они провоцирају и уносе немир у Црну Гору и митрополит Јоаникије је први митрополит СПЦ који је устоличен у независној Црној Гори“, казао је Поповић.

Он је позвао да се иницијатива повуче јер се и на тај начин Црној Гори наноси штета на међународном плану.

Посланик ДФ-а Милун Зоговић дао је подршку иницијативи и изразио очекивање да ће се поступак завршити разрјешњем Ђукановића јер је, како је казао, он више пута прекршио Устав Црне Горе.

Иницијатор расправе био је Клуб посланика Социјалистичке народне партије (СНП), а подржали су је представници парламентарне већине.

СНП је у образложењу навео да је Ђукановић 28. августа на Цетињу казао да “није паметно инсистирати на устоличењу у том граду, већ је паметно то измјестити из Цетиња и обавити у неком од многобројних храмова у другим градовима”.

“Надам се да нећу бити у ситуацији да 5. септембра будем на Цетињу, тамо гдје буду Цетињани и гдје је већинска Црна Гора, гдје се брани достојанство државе“, рекао је Ђукановић.

СНП сматра да је таквим поступањем Ђукановић грубо повриједио члан 14. Устава Црне Горе који прописује да су вјерске заједнице одвојене од државе, као и да су равноправне и слободне у вршењу вјерских обреда и вјерских послова.

„Такође је Ђукановић прекорачио оквир надлежности предсједника Црне Горе прописаних чланом 95. Устава”, навели су из те партије.

Оцјењује се да се Ђукановић директно умијешао у послове једне вјерске заједнице, конкретно Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве (СПЦ).

“Тиме је, противно Уставу, нарушио начело секуларности Црне Горе, односно начело одвојености вјерких заједница од државе“, каже се у образложењу.

Из СНП-а су навели да је Ђукановић изјавом „надам се да нећу бити у ситуацији да 5. септембра и сам будем на Цетињу, тамо гдје буду Цетињани и гдје је већинска Црна Гора, гдје се брани достојанство државе“ прекорачио уставна овлашћења.

„Називајући противнике устоличења већинском Црном Гором директно је изазвао подјелу грађана на оне који подржавају и оне које не подржавају устоличење митрополита на Цетињу“, каже се у образложењу СНП-а.

Шта каже Устав…

Уставом Црне Горе  је предвиђено да поступак за утврђивање да ли је предсједник Црне Горе повриједио Устав може покренути Скупштина, на предлог најмање 25 посланика.

Одлуку о постојању или непостојању повреде Устава доноси Уставни суд.

„Предсједника Црне Горе Скупштина може разријешити када Уставни суд утврди да је повриједио Устав”, пише у Уставу.

(РТЦГ)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар