Свијет

Ванредни самит G20: У свјетску економију ће због пандемије бити упумпано 5 трилиона долара

ПУТИН ПРЕДЛОЖИО УКИДАЊЕ САНКЦИЈА И ЗАЈЕДНИЧКИ РАД НА ВАЛЦИНИ ПРОТИВ КОРОНАВИРУСА
  • Предсједник Русије упозорио да ће коронавирус изазвати веће потресе него  финансијска криза 2008-2009, а да ће трговински конфликти само додатно погоршати рецесију. Зато је предложио да се прогласи мораторијум на све врсте санкција према земљама које су највише пострадале од коронавируса

ВАНРЕДНИ самит лидера G20 – како је и најављивано – одржан је у форми видеоконференције и био је посвећен борби са ширењем коронавируса и економским посљедицама пандемије.

Лидери „двадесеторице“ су се договорили да њихове земље створе јединствени фронт против пандемије.

Такође: да у свјетску економију – ради превладавања посљедица пандемије – буде уложено 5 трилиона долара и да координирају мјере подршке  слободној, стабилној међународној трговини.

Свјетска здравствена организација добиће додатни новац за сузбијање пандемије и – привремено шира овлашћења.

Владимир Путин је колегама предочио да ће коронавирус изазвати веће потресе него  финансијска криза 2008-2009, а да ће трговински конфликти само додатно погоршати рецесију.

Руски лидер је G20 предложио да се прогласи мораторијум на све врсте ограничења (санкција) према земљама које су највише пострадале од коронавируса. Још је додао:

Много се данас говорило о неопходности да се сачувају ланци испорука. То јесте важно, али је једнако важно да се за период кризе обезбиједе  зелени коридори који би били слободни од трговинских ратова и санкција. Посебно за испоруке  медикамената, хране, опреме и технологија. Ово су ствари од којих зависе животи и смрт људи. Ово је чисто хуманитарно питање“.

Путин је упозорио да свијету прети дугорочна незапосленост и да зато земље не треба да се држе принципа „свако за себе“. Иницирао је доношење „заједничког плана за стабилизацију ситуације и повратак поверења на свјетска тржишта“.

„Сада је крајње важно да се обезбиједи доступ финансирању које су највише на удару кризе и пандемије. Можда би било добро да зато ММФ створи специјални фонд. Добро би било и да заједно радимо на вакцини против коронавируса. То би знатно убрзало појаву вакцине и других потребних лијекова“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар