Svijet

Vanredni samit G20: U svjetsku ekonomiju će zbog pandemije biti upumpano 5 triliona dolara

PUTIN PREDLOŽIO UKIDANJE SANKCIJA I ZAJEDNIČKI RAD NA VALCINI PROTIV KORONAVIRUSA
  • Predsjednik Rusije upozorio da će koronavirus izazvati veće potrese nego  finansijska kriza 2008-2009, a da će trgovinski konflikti samo dodatno pogoršati recesiju. Zato je predložio da se proglasi moratorijum na sve vrste sankcija prema zemljama koje su najviše postradale od koronavirusa

VANREDNI samit lidera G20 – kako je i najavljivano – održan je u formi videokonferencije i bio je posvećen borbi sa širenjem koronavirusa i ekonomskim posljedicama pandemije.

Lideri „dvadesetorice“ su se dogovorili da njihove zemlje stvore jedinstveni front protiv pandemije.

Takođe: da u svjetsku ekonomiju – radi prevladavanja posljedica pandemije – bude uloženo 5 triliona dolara i da koordiniraju mjere podrške  slobodnoj, stabilnoj međunarodnoj trgovini.

Svjetska zdravstvena organizacija dobiće dodatni novac za suzbijanje pandemije i – privremeno šira ovlašćenja.

Vladimir Putin je kolegama predočio da će koronavirus izazvati veće potrese nego  finansijska kriza 2008-2009, a da će trgovinski konflikti samo dodatno pogoršati recesiju.

Ruski lider je G20 predložio da se proglasi moratorijum na sve vrste ograničenja (sankcija) prema zemljama koje su najviše postradale od koronavirusa. Još je dodao:

Mnogo se danas govorilo o neophodnosti da se sačuvaju lanci isporuka. To jeste važno, ali je jednako važno da se za period krize obezbijede  zeleni koridori koji bi bili slobodni od trgovinskih ratova i sankcija. Posebno za isporuke  medikamenata, hrane, opreme i tehnologija. Ovo su stvari od kojih zavise životi i smrt ljudi. Ovo je čisto humanitarno pitanje“.

Putin je upozorio da svijetu preti dugoročna nezaposlenost i da zato zemlje ne treba da se drže principa „svako za sebe“. Inicirao je donošenje „zajedničkog plana za stabilizaciju situacije i povratak poverenja na svjetska tržišta“.

„Sada je krajnje važno da se obezbijedi dostup finansiranju koje su najviše na udaru krize i pandemije. Možda bi bilo dobro da zato MMF stvori specijalni fond. Dobro bi bilo i da zajedno radimo na vakcini protiv koronavirusa. To bi znatno ubrzalo pojavu vakcine i drugih potrebnih lijekova“.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar