Odabrano Svijet

Vašington protiv gradnje kraka Turskog toka koji bi snabdevao Bugarsku, Srbiju, Mađarsku…

POMPEOV ZAMENIK DEJVID HEJL: TO JE GEOSTRATEŠKI PROJEKAT RUSIJE
  • Zamenik državnog sekretara SAD za politička pitanja Dejvid HEJL bugarskom državnom radiju rekao: „Moskva svoje izvore energije koristi kao politički instrument za vršenje pritiska, a želi da podeli Evropu“

ZAMENIK državnog sekretara SAD za politička pitanja – Dejvid Hejl – izjavio je da je Vašington protiv gradnje drugog kraka podvodnog crnomorskog gasovoda Turski tok.

Kraka koji bi preko Bugarske i Srbije snabdevao zemlje Balkana i centralne Evrope. Možda i Italiju.

U intervjuu Bugarskom nacionalnom radiju rekao je da Vašington Turski tok, a i njegov drugi krak posebno, smatra „geostrateškim projektom Rusije“.

U nastavku je rekao: „Razumemo da je energetska  bezbednost veoma važna za Evropu i jasno nam je da će i naši saveznici biti moćniji i pouzdaniji ako imaju bezbedan dostup izvorima energije. Međutim, problem je u tome što Moskva na sve to drugačije gleda. Ona svoje izvore energije koristi kao politički instrument za vršenje pritiska, a želi da podeli Evropu“.

Teško da i sam Hejl u ovo veruje, ali je u nastavku rekao:

Severni tok-2 i drugi kraj Turskog toka postali su problem jer ne obezbeđuju energetsku diversifikaciju za Evropu. Oni destabilizuju zato što Rusija dobija mogućnost da zaobiđe gasovode na  ukrajinskoj teritoriji“.

Sve je ovo izgovorio kao da Moskva nije prethodnih dana sa Kijevom potpisala novi petogodišnji ugovor o tranzitu ruskog gasa preko Ukrajine za Evropu.

http://fakti.org/posrbljene-vesti/vasington-protiv-gradnje-kraka-turskog-toka-koji-bi-gasom-snabdevao-bugarsku-srbiju-madjarsku

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar