Свијет

Вашингтон жели сарадњу са Русијом не укидајући јој ни једне од 75 врста санкција

БЛИНКЕН И ЛАВРОВ ЗАДОВОЉНИ СВОЈИМ ПРВИМ СУСРЕТОМ У ФУНКЦИЈИ ПРИПРЕМА САМИТА ПУТИН-БАЈДЕН
  • Сергеј ЛАВРОВ послије двочасовног разговора у Рејкјавику са Ентонијем БЛИНКЕНОМ: Имали смо врло користан разговор у којем се могла осјетити одлучност шефа Стејт департмана и његовог тима да се рашчисте рушевине у билатералним односима
  • Стејт департман: Сједињене Државе теже стабилнијим и предвидљивијим односима са Москвом
  • Алексеј ПУШКОВ: „Сједињене Државе би да сарађују са Русијом коју ће држати под санкцијама. Блинкен у Рејкјавику није рекао ни ријеч о антируским санкцијама. Постоји осјећај да они то желе да претворе у неку нову норму, односно – да уопште не намјеравају да их укину. То је врло чудан и неравноправан приступ. Русија ће морати да одлучи: колико је то у њеном интересу“

ШЕФОВИ дипломатија САД и Русије – Ентони Блинкен и Сергеј Лавров – договорили су у Рејкјавику оквир и тајминг припрема за сусрет на врху Џоа Бајдена и Владимира Путина.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков објавио је да ће Путин о састанку са Бајденом одлучити након анализе преговора у Рејкјавику који су потрајали пуна два сата и протекли „на конструктиван начин.

Сам Лавров је оцијенио да је то био „врло користан разговор“ у којем се могла осјетити одлучност шефа Стејт департмана и његовог тима да „рашчисте рушевине“ у билатералним односима.

Нагласио је да постоји „разумијевање потребе за превазилажењем нездраве ситуације која се створила између Москве и Вашингтона претходних година“.

Навео је да су се сложили да САД и РФ започну дијалог о стратешкој стабилности, узимајући у обзир све аспекте – нуклеарне, ненуклеарне, офанзивне и одбрамбене.

Додао је: „Договорили смо се да наставимо заједничке акције, које се прилично успјешно развијају, према регионалним сукобима, гдје се интереси Сједињених Држава и Русије подударају. То је и нуклеарни проблем Корејског полуострва и ситуација са напорима да се обнови Заједнички свеобухватни план за ирански нуклеарни програм. То је и Авганистан, гдје активно ради проширена тројка Русије, Кине, Сједињених Држава и Пакистана“.

Бајден и Путин ће разговарати и о Украјини, Сирији и сукобу Јерменије и Азербејџана.

Лавров је посебно нагласио да тренутно стање ствари у руско-америчким односима не одговара никоме и да Блинкен има „исти осјећај“.

Стејт департман је саопштио да Сједињене Државе теже „стабилнијим и предвидљивијим односима са Москвом“.

Блинкенов став о санкцијама у супротности је са изјавама да Вашингтон  жели стабилан и предвидљив дијалога са Москвом, оцијенио је руски сенатор Алексеј Пушков. И додао:

Обе стране су биле заинтересоване да покажу да је дошло до одређеног позитивног помака у односима између Русије и Сједињених Држава. Отуда помирљива фразеологија и и код Блинкена и код Лавров, који је састанак назвао конструктивним.Међутим, Блинкен се није ни за јоту помјерио у свом ставу о Русији. Он и даље говори о интересу САД да имају стабилне односе са Русијом, али у исто вријеме није спреман да нам у било чему попусти. Другим речима: Сједињене Државе желе нашу помоћ у питањима која су им важна, али без узимања у обзир наших интереса“.

Пушков посебно указује:

Блинкен у Рејкјавику није рекао ни ријеч о антируским санкцијама. А САД су од предсjедавања Барака Обаме до данас усвојиле око 75 врста разних санкција против нас. Постоји осjећај да они то желе да претворе у неку нову норму, односно – да уопште не намjеравају да их укину. Да сачувају и све санкције и пријетње њиховим даљим ширењем, а истовремено да нас укључе у интеракцију око оних питања која су важна за Сједињене Државе Државе. То је врло чудан и, рекао бих, неравноправан приступ. Русија ће морати да одлучи: колико је то у њеном интересу“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар