Свијет

Вебер: Због пандемије забранити Кинезима да у наредних 12 мјесеци купују европске фирме

„ЕУ МОРА ДА СЕБЕ ЗАШТИТИ – МОРА ЗАУСТАВИТИ КИНЕСКУ ШОПИНГ-ТУРУ“
  • Предсједник Европске народне партије Манфред ВЕБЕР: Кина ће бити наш највећи конкурент у будућности, у економском, социјалном и политичком погледу. Сматрам Кину стратешким конкурентом Европе, она представља ауторитарни модел друштва и жели да прошири своју моћ и замјени САД као водећу силу

ЕВРОПСКА унија би требало да привремено забрани кинеско преузимање компанија чија је вриједност тренутно потцјењена или имају пословне проблеме због пандемије корона вируса, изјавио је предсједник групе Европска народна партија Манфред Вебер.

Њемачки конзервативац и лидер највеће политичке групације у Европском парламенту, која окупља странке десног центра, рекао је да се залаже за једногодишњу забрану кинеским инвеститорима да купују европске фирме.

„Морамо видјети да кинеске компаније, дјелимично уз подршку државних средстава, све више покушавају да купе европске компаније које су јефтине или су запале у економске тешкоће због кризе изазване корона вирусом“, изјавио је Вебер за њемачки лист Велт ам Зонтаг (Welt am Sontag).

ЕУ стога треба да реагује координирано, сматра Вебер, и да заустави „кинеску шопинг туру“ тако што ће на годину дана увести мораторијум на продају европских компанија док не прође криза.

„Морамо да заштитимо себе“, рекао је Вебер, преноси Ројтерс.

Кина и ЕУ су 2013. почеле преговоре о свеобухватном споразуму о инвестицијама, али су неке од главних тачака неслагања били реципрочан приступ тржишту и обезбјеђивање једнаких могућности за успјех.

Планирано је да се о тим питањима разговара на самиту кинеских и европских лидера у септембру, али је због пандемије неизвјесно да ли ће самит бити одржан.

„Кина ће бити наш највећи конкурент у будућности, у економском, социјалном и политичком погледу. Сматрам Кину стратешким конкурентом Европе, она представља ауторитарни модел друштва и жели да прошири своју моћ и замјени САД као водећу силу“, изјавио је Вебер.

Европа, сматра Вебер, треба озбиљно да схвати Кину и покаже поштовање према тој земљи као свјетској сили. „Али прије свега треба да будемо на опрезу“.

Њемачка влада је у априлу пооштрила правила да би заштитила домаће компаније од непожељног преузимања од инвеститора из земаља ван ЕУ.

Одлука је донијета у тренутку када најјача европска економија, као и ЕУ у цјелини, поново разматра односе с Кином усљед повећаних инвестиција кинеских државних компанија у критичне секторе.

Њемачки званичници су кинеско преузимање баварског произвођача робота „Кука“ 2016. описали као „позив за буђење“ који наглашава потребу да се заштите стратешки дијелови економије.

Када је кинеска државна компанија 2018. хтјела да купи удио у немачком предузећу за дистрибуцију струје „50Херц“, њемачка државна Кредитна банка за обнову је помогла да се спријечи улазак Кинеза на њемачко тржиште електричне енергије.

(Бета)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар