Одабрано Свијет

Више није јасно: боје ли се САД више Русије и Кине или – самих себе

ЕСПЕР КРЕЋЕ НА ЕВРОПСКУ ТУРНЕЈУ ДА САВЕЗНИКЕ ПЛАШИ „АГРЕСИЈОМ РУСИЈЕ“
  • Бивши Трампов министар одбране – Џејмс Матис коме излази из штампе књига мемоара „Позивни број за хаос: Учити како се руководи“ – у својој новој књизи је написао да „САД не могу преживети без савезника“
  • Матис је посебно упозорио да САД могу ући у период дестабилизације јер је демократија „искуство које се може преокренути у земљи обележеној политичком братоубилаштвом“: „Као војника, не забрињавају ме највише наши страни противници, него наша унутрашња непријатељства“

ВИШЕ није јасно ко је Сједињеним Државама важнији – савезници или Русија у улози „вечитог злог агресора“.

А није јасно ни: боје ли се САД више Русије и Кине или – самих себе.

Шеф Пентагона Марк Еспер најавио је за наредну недељу своју турнеју по Европи за време које има намеру да са савезницима разговара о „обуздавању Русије“.

На исту тему је додао: „Са неким савезницима ћу разговарати о позицији САД у Европи и о продужавању напора усмерених на обуздавање агресије Русије“.

Еспер говори о „агресији Русије“ иако ње – нема, па нема. А још је командант оружаних снага Норвешке, Хокан Брин-Хансен, изразио забринутост да би се његова земља – због америчког приближавања границама Русије – могла наћи у „зони сукобе Русије и НАТО“.

Бивши Трампов министар одбране – Џејмс Матис – у својој новој књизи је написао да „САД не могу преживети без савезника“.

Матисова књига мемоара ће се појавити у продаји 3. септембра под насловом „Позивни број за хаос: Учити како се руководи“.

У одломку који је објавио „Волстрит џорнал“, Матис упозорава на „унутрашње поделе“ у САД где посвађане стране личе на „непријатељска племена која вриште једно на друго“.

„Често ми маринци кажемо: Када кренете у битку, повежите се са свим својим наоружаним пријатељима“, написао је Матис који је поднео оставку у децембру 2018. због непремостивих разлика са шефом државе, посебно око Сирије.

„Лидер мора показати стратешку финесу уз поштовање држава које су у опасним временима биле уз нас“, написао је он.

„Земље које имају савезнике напредују, а оне које их немају умиру. Америка сама не може да заштити свој народ и своју привреду“, указао је Матис.

О свом растанку са Трампом написао је: „Када моја конкретна решења и стратешки савети, нарочито у вези с очувањем поверења наших савезника, више нису уважавани, било је време да поднесем оставку“.

Матис посебно упозорава да САД могу ући у период дестабилизације јер је демократија „искуство које се може преокренути у земљи обележеној политичком братоубилаштвом“.

„Као војника, не забрињавају ме највише наши страни противници, него наша унутрашња непријатељства“.

Шамар Трампу срочио је овако: „Сви знамо да смо бољи од наше садашње политике“.

http://fakti.org/alter-america/vise-nije-jasno-boje-li-se-sad-vise-rusije-i-kine-ili-samih-sebe

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар