Свијет

Владајућа коалиција у Црној Гори спрема владу без Кривокапића и Абазовића, Ђукановић ликује из Загреба

ДЕМОКРАТСКИ ФРОНТ И ДЕМОКРАТЕ ЗА РЕКОНСТРУКЦИЈУ КАБИНЕТА
  • Небојша МЕДОЈЕВИЋ: Сложили смо се да је актуелна влада слаба и да у реконструисаној Кривокапић неће бити премијер. Договорили смо се да парламентарну већину формирамо са странкама мањинама, без УРА Дритана Абазовића
  • Здравко КРИВОКАПИЋ: Експертска влада је најбољи модел за вођење реформи, али то не значи да експерти у Влади не могу бити предложени од стране политичких партија. Влада остаје привржена Споразуму који су три коалициона лидера потписала након 30. августа прошле године
  • Мило ЂУКАНОВИЋ: „Црна Гора је има међународну подршку грађанском и свом секуларном идентитету и баш то је сада нападнуто. Нападнуто је сервилношћу Владе према центрима великодржавног национализма у Београду. Мислим да је кључно важно да у Црној Гори сазријева свијест о потреби да имамо Владу која ће штитити интересе Црне Горе“
  • Зоран МИЛАНОВИЋ: Ђукановић није олдтајмер. Он је у пуном погону. Да ли је нашим сусретом послата порука Београду и предсједнику Србије Александру Вучићу? Свакако јесте

ЦРНА Гора је на раскрсници са које, како трентно ствари стоје, нема пута без ризика које ће покушати да за реванш искористе и Мило Ђукановић и сви који иза њега видљиво и невидљиво стоје. Од монтенегринског коруптивног бизниса до амбасада водећих западних земаља које су спремне да опет све припишу Србији, СПЦ и „малигном руском утицају“.

У Подгорици је саопштено да су Демократски фронт и Демократе синоћ постигли договор о реконструкцији актуелне владе и да Здравко Кривокапић неће бити на њеном челу.

Детаље тог договора ДФ и Демократа саопштио је раније данас један од лидера тог савеза и ПзП-а Небојша Медојевић.

Он је на конференцији за новинаре рекао да је заједничка констатација Демократа и ДФ да је актуелна влада слаба и да у реконструисаној Кривокапић неће бити премијер.

Демократе и ДФ су се договорили да парламентарну већину формирају са странкама мањинама, без УРА Дритана Абазовића, чији представници, као ни Кривокапић нису учествовали у договору.   

Након што су Демократски фронт и Демократе постигли договор о реконструкцији Владе, у Фронту су објавили да очекују подршку свих партија власти, како би се коначно изашло из политичке кризе.

УРА, кажу, виде као партнера, а ако тај Грађански покрет, како поручује Милан Кнежевић, себе види с неким другим, они неће имати ништа против.

„Ми смо са колегама из Демократске Црне Горе усагласили једно саопштење које у себи садржи начелно предлог мјера за излазак из политичке кризе који би подразумијевао једну озбиљну реконструкцију, један озбиљан приступ свим проблемима који оптерећују друштво и ми би били спремни да у једном кратком року изаберемо и Тужилачки савјет“, казао је Кнежевић за ТВЦГ.

Очекује да ће сви они који су охрабривали на договор подржати и поздравити њихов договор и саопштење.

„Мислим да су се грађани уморили од свађа, размирица и трзавица унутар владајуће коалиције и сада је вријеме да почнемо нову фазу, надам се веома брзо једном конструктивном договору“, поручио је Кнежевић.

Посланица ГП УРА Божена Јелушић поручила је да та групација чврсто остаје при свим тачкама Споразума о формирању власти од 9. септембра прошле године. Она је поручила и да не може Тужилачки савјет ићи у пакету са тим ко ће бити који министар.

Договор Демократског фронта и Демократске Црне Горе о реконеструкцији Владе нови је политички моменат и, како додаје Јелушић, сада је све могуће – од нових избора до неког другог рјешења.

Грађански покрет УРА требало би да поздрави договор два највећа субјекта у владајућој већини који значи стабилизацију Владе, умјесто оптужби да су министарске фотеље значајније од реформи у Тужилаштву и борбе против организованог криминала, оцијениле су Демократе.

Огласио се, наравно, и премијер Кривокапић који је оцијенио да је експертска влада најбољи модел за вођење реформи, али и додао да то не значи да експерти у Влади не могу бити предложени од стране политичких партија.

Влада, како наводи, остаје привржена Споразуму који су три коалициона лидера потписала након 30. августа прошле године. Он каже да ће веома пажљиво размотрити све нове иницијативе и приједлоге за унапређење рада Владе.  

„Влада остаје привржена споразуму који су три коалициона лидера потписала након 30. августа, али и борби против организованог криминала и корупције, те владавини права, која подразумева хитне и неодложне промене у правосуђу и тужилаштву“, закључио је премијер.

Настојећи да буде лукав, Ђукановић је рекао да се годину дана након рада нове владе систематски урушавају одређене вриједности које је Црна Гора достигла у протеклом периоду, а да је потпуно заустављен и пут у Европску унију.

Са задовољством је изговорио да Црна Гора нема Владу која штити националне интересе Црне Горе, те да опозиција мора да се постара да је добије.

Да све буде и симболично, Ђукановић је овако стартовао на прес конференцији у Загребу након састанка са хрватским колегом Зораном Милановићем.

„Да ли је довољно зрела свијест за промјену, видјећемо. Сматрам да би било благотворно, да се дође до промјене, да се Црна Гора сачува на колосјеку ЕУ интеграција и да се на вријеме заустави пропадање. То ће зависити од расположења грађана наше земље, а ту је вријеме наш савезник и због тога не жалим ни за овом годином дана“, навео је Ђукановић.

И наставио: „Међународна подршка долази као питање надоградње. Црна Гора је имала и има подршку грађанском и секуларном идентитету и баш то је сада нападнуто. Нападнуто је сервилношћу Владе према центрима великодржавног национализма у Београду. Мислим да је потребно вријеме да то постане бјелодано јасно домаћој и међународној јавности. Мислим да је кључно важно да у Црној Гори сазријева свијест о потреби да имамо Владу која ће штитити интересе Црне Горе. У овом тренутку ми то немамо, Цетиње је то показало“.

Говорећи о Црногорској православној цркви (ЦПЦ) он је рекао да је у питању процес који тражи вријеме и који мора бити пажљиво вођен:

„Тај процес има спорију динамику и мора бити у дослуху са ауторитетима у православном свијету. Мислим да смо имали један добар напор да покушамо да обновимо ЦПЦ. Није се могло договорити. Сад ћемо морати да идемо кроз неки други сценарио“.

Одговарајући на питање да ли размишља о повлачењу са политичке сцене, рекао је да се до сада три пута повлачио из политике:

„Често вас развој догађаја скрене са ваше приватно одабране путање. У овом тренутку мислим да Црна Гора бије битку да сачува независност, грађански, секуларни и европски карактер. Мислим да свако ко може да помогне у овом тренутку мора да буде на бранику тих интереса. Онога тренутка када ми буде јасно, мени и људима са којима радим, да имамо снаге да и без мог присуства можемо да даље управљамо тим процесом, неће ме бити срећнијег него да се бавим оним што одавно осјећам као свој приватни приоритет“.

Још је додао: „Данас се опет Западном Балкану пласира илузуја да је вријеме за прекомпозицију Западног Балкана, да је вријеме за рецепт по ком би то подручје живјело мимо свијета. Русија данас на Западном Балкану дјелује због рата који води против европског система вриједности. Од сусједа ћемо имати подршку у буђењу уснуле пажње на релевантним европским адресама да се помогне Западном Балкану да не склизне са тог пута без алтернативе“.

Милановић је оценио да његов црногорски колега „није олдтајмер“, те да је у пуном погону, а да ће о свему суд дати народ у Црној Гори.

На питање новинара да ли је њиховим сусретом послата порука Београду и предсједнику Србије Александру Вучићу, Милановић је одговорио да свакако јесте:

„Разлог мог позива је жеља да дам подршку модерној, грађанској Црној Гори, онаквој какву познајемо задњих година, мада ти односи нијесу били без одређених упитника. Већину тога смо разјаснили.“.

Милановић је навео да има сумњу у стварне циљеве политике Београда када је чланство у ЕУ у питању.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар