Одабрано Свијет

Заев дао право Бугарима да македонски језик сматрају – бугарским

АМЕРИЧКИ ВАЗАЛ У СКОПЉУ ТВРДИ И ДА БУГАРИ НИСУ БИЛИ ОКУПАТОРИ ВЕЋ – АДМИНИСТРАТОРИ
  • У интервјуу бугарској новинској агенцији БГЕС рекао и ово: „Југославија нас је поделила. Али, морамо бити заједно, јер смо први суседи. Знате, ја сам из Струмице. Људи из Петрича и Струмице говоре истим језиком, толико смо блиски. Да ли је то македонски или бугарски?

АМЕРИЧКИ премијер у Скопљу Зоран Заев рекао је да је у Македонији већ уклоњено више од 20 табли на којима је писало „бугарски фашистички окупатор“.

У интервјуу бугарској агенцији БГЕС нагласио је да Бугари нису фашисти, већ наши пријатељи.

Да би – колико год је могуће – опрао бугарску окупацију Македоније, Заев је лансирао и тврдњу да су Бугари током Другог светског рата у почетку били администратори, али су се потом придружили антифашистичком фронту“.

Дакле: само „администратори“. Фини људи, браћа и пријатељи.

Да све буде још жалосније и смешније,  додао је да су бугарска и македонска војска заједно ослободиле Криву Паланку, Куманово и Скопље.

Ето, тако: бугарска и македонска војска! Лагање иза НАТО-ограде!

Бескрупулозни скопски Амер-вазал све повезује овако:

„У том тренутку, у почетку, постојала је администрација. Тада је Бугарска устала заједно са антифашизмом, борила се за слободу, демократију и неспорно је део антифашистичког фронта. Бугарска и македонска војска ослободиле су територије – Криву Паланку, Кумановски цео регион, Скопље. И то је леп део наше историје“.

Бугарска окупациона „администрација“ држала је Македонију од априла 1941-ве до септембра 1944-те.

„Антифашизам“ се међу Бугарима пробудио када је Црвена армија почела да улази на бугарску територију. Тада се у Софији догодио пуч и она је променила страну објавивши рат Немачкој.

После рата је Бугарска као агресор била дужна да Југославији плати 25 милиона долара војне одштете, али је 1947. Тито, за кога бугарска министарка Екатерина Захариева тврди да је био мрачни диктатор, опростио Бугарима репарације.

Заев је у истом интервјуу рекао и да су политичари из бивше Југославије држали Бугаре и Македонце раздвојеним.

„Дужност је свих грађана, а највише свих нас политичара, да приближимо своје народе, јер су их дуги низ година држали раздвојеним различите власти, посебно у време бивше Југославије. Али, морамо бити заједно, јер смо први суседи. Знате, ја сам из Струмице. Људи из Петрича и Струмице говоре истим језиком, толико смо блиски. Да ли је то македонски или бугарски?

После овог формалног питања које Бугарима даје право да македонски сматрају бугарским, Заев је још једном изговорио:

Југославија нас је поделила.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/zaev-dao-pravo-bugarima-da-makedonski-jezik-smatraju-bugarskim

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар