Свијет

Захарова: Због одсуства резолуције СБ УН – Шмит не може да постане високи представник

„УВЈЕРЕНИ СМО У КОНТРАПРОДУКТИВНОСТ ЗАСТАРЈЕЛОГ СПОЉНОГ ТУТОРСТВА НАД СУВЕРЕНОМ БиХ“
  • Портпаролка Министарства иностраних послова РФ Марија ЗАХАРОВА: „Да бисмо избјегли погрешне интерпретације, подсјећамо да Анекс 10 Општег оквирног (Дејтонског) споразума за мир у БиХ из 1995. године и пракса која се развила током протеклих 25 година указују на то да не постоји алтернатива укључености Савјета безбједности УН у одобрење сваког новог високог представника
  • Пружање од стране међународне заједнице подршке високом представнику, који нема потребни легитимитет, имаће веома негативне посљедице за постконфликтну стабилизацију у БиХ, може поткопати сва постигнућа у овом правцу за четврт вијека, директно је у супротности с Дејтонским принципима и угрожава њихову примјену

КРИСТИЈАН Шмит не постаје високи представник у БиХ због одсуства резолуције Савјета безбједности УН која би то одобрила, изјавила је званични представник Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Русија је изразила жаљење што као резултат гласања у Савјету безбједности УН није усвојен руско-кинески нацрт резолуције о именовању Шмита за новог високог представника за БиХ, јер је на тај начин пропуштена прилика да се обезбиједи неопходна међународна правна легитимност њемачког кандидата за ову позицију.

– Да бисмо избјегли погрешне интерпретације, подсјећамо да Анекс 10 Општег оквирног (Дејтонског) споразума за мир у БиХ из 1995. године и пракса која се развила током протеклих 25 година указују на то да не постоји алтернатива укључености Савјета безбједности УН у одобрење сваког новог високог представника – изјавила је Захарова у вези са резултатима гласања у Савјету безбједности УН о нацрту резолуције о високом представнику за БиХ.

Стога, појаснила је она, у одсуству резолуције Савјета безбједности која би то одобрила, Шмит не постаје високи представник у смислу Мировног споразума.

Захарова је напоменула да, такође, не постоји консензус између страна у БиХ о именовању Шмита на ову позицију.

– Пружање од стране међународне заједнице подршке високом представнику, који нема потребни легитимитет, имаће веома негативне посљедице за постконфликтну стабилизацију у БиХ, може поткопати сва постигнућа у овом правцу за четврт вијека, директно је у супротности с Дејтонским принципима и угрожава њихову примјену – упозорила је она.

Према њеним ријечима, Русија, као гарант Општег оквирног споразума за мир у БиХ и члан Управног одбора Савјета за његово спровођење, потврђује непоколебљиву подршку темељним постулатима тог кључног међународног правног документа за осигурање мира и стабилности на Балкану – равноправност три конститутивна народа БиХ и два ентитета са широким уставним овлаштењима, дијалог, компромис и консензус између њих.

– Увјерени смо у контрапродуктивност застарјелог спољног туторства над сувереном и независном БиХ, чију судбину треба да одређују искључиво њени народи, без мијешања и поука извана – указала је Захарова.

Она је поручила да је Русија спремна за конструктивну сарадњу са свим заинтересованим странама како би унаприједили позитивну агенду за БиХ на дејтонској основи.

Савјет безбједности УН синоћ није усвојио нацрт резолуције у којем се тражи да одмах буду укинута овлаштења високог представника у БиХ.

Овај нацрт резолуције су чланицама Савјета безбједности УН подијелиле Русија и Кина.

Нацрт су подржале двије чланице Савјета (Русија и Кина), 13 је било суздржано, а ниједна земља није гласала против.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар