Свијет

Земље НАТО примичу Русији ратне бродове и авионе

АЛИЈАНСА СТАВИЛА У СТАЊЕ ПРИПРАВНОСТИ СВЕ ШТО ИМА НА ИСТОКУ ЕВРОПЕ
  • Данска шаље фрегату у Балтичко море и спремна је да пошаље четири авиона типа Ф16 у Литванију. Шпанија ће послати бродове који ће се прикључити поморским снагама НАТО и разматра слање авиона-ловаца у Бугарску. Француска изразила спремност да пошаље трупе у Румунију

НАТО савезници ставили су данас своју војску у стање приправности и послали додатне бродове и авионе-ловце у своје базе на истоку Европе.

Претходних дана, бројне чланице Сјеверноатланске алијансе су објавиле процјене које се тичу актуелне ситуације или предстојећих распоређивања снага, наводи се на сајту НАТО.

Данска шаље фрегату на Балтичко море и спремна је да пошаље четири авиона типа Ф16 у Литванију, као подршку НАТО мисији у региону.

Шпанија ће послати бродове који ће се прикључити поморским снагама НАТО и разматра слање авиона-ловаца у Бугарску.

Француска је изразила спремност да пошаље трупе у Румунију које су под командом НАТО.

Такође, Холандија шаље два авиона типа Ф35 у Бугарску од априла, како би помогли активностима НАТО у региону и ставиће брод и копнене јединице у стање приправности.

И САД су, такође, ставиле до знања да разматрају повећање војног присуства на источном краку Алијансе.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг је рекао да поздравља напоре савезника да ставе на располагање додатне трупе Алијанси.

НАТО ће наставити да предузима све неопходне мјере да заштити и одбрани све савезнике, уједно јачајући источни дио Алијансе. Увијек ћемо одговорити на било какво безбједносно погоршање у нашем окружењу“, рекао је Столтенберг, а пренио сајт НАТО.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар