Вијести

Амбасада САД поводом става странака из РС савјетује „вођење дијалога“ и „постизање консензуса“

ЛУКАВ И МЛАК ОДГОВОР УМОТАН У СТАНДАРДНЕ ФРАЗЕ О ЕКОНОМСКИМ И АНТИКОРУПЦИЈСКЕИМРЕФОРМАМА
  • Само уз учешће у раду свих нивоа власти, политичари из било којег ентитета могу вратити грађанима наду и изградити солиднију основу за економски раст
  • У одговору америчком РСЕ навела и да се унапред радује сарадњи са Кристијаном Шмитом, којег Вашингтон, заједно са савезницима, намеће противно Дејтонском споразуму и заобилазећи савет безбедности УН

АМБАСАДА Сједињених Америчких Држава (САД) у Босни и Херцеговини навела је да се сви локални актери морају вриједно залагати за постизање консензуса и вођење дијалога усмјереног ка напретку Босне и Херцеговине.

„Само уз учешће у раду свих нивоа власти, политичари из било којег ентитета могу вратити грађанима наду и изградити солиднију основу за економски раст“, наводи се у одговору Амбасаде Радију Слободна Европа (РСЕ) на упит о одлуци политичких партија из Републике Српске да не учествују у раду државних институција.

Из Амбасаде су оцијенили да најбољи начин на који политичари могу служити својим бирачима јесте фокусирање на економске, антикорупцијске и реформе из области владавине права које ће донијети већи просперитет, умјесто изолације, и учинити напредак на европском путу БиХ.

„САД у цијелости подржавају суштинску улогу и мандат Уреда високог представника, те се унапријед радујемо сарадњи са долазећим високим представником Кристијаном Шмитом“, истиче се у одговору Амбасаде САД у БиХ за РСЕ.

Амбасада је у одговору нагласила и подршку Дејтонском мировном споразуму „који је потврдио суверенитет и територијални интегритет БиХ као јединствене независне државе, са два ентитета, три конститутивна народа, грађанима и осталима“.

Наводи се и да су починиоци злочина појединци, а не друштво или заједница у цјелини.

Додаје се и да се затварање Уреда високог представника не базира на временским роковима, већ на испуњавању задатих критеријума који су комплементарни пружању подршке функционалности и стабилности, које су такођер потребне имајући у виду перспективу БиХ у односу на ЕУ.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар