Вијести Свијет

Бајден прогласио за корумпиране противнике Америке све на З. Балкану који неће да буду вазали САД

ПОТПИСАО ИЗВРШНО НАРЕЂЕЊЕ О „ДОДАТНИМ САНКЦИЈАМА ПРОТИВ ВЛАСТИ И ПОЈЕДИНАЦА“
  • „Те снаге отварају врата нашим стратешким противницима да поткопавају демократију, коче напредак према ефикасном и одговорном управљању и спречавају да регион западног Балкана постигне пуну интеграцију у трансатлантске институције
  • Бајденовом одлуком у САД се блокира сва имовина или интереси особа које су предмет санкција, а америчким држављанима је забрањена сарадња са таквим лицима. Санкционисанима није дозвољен улазак у САД нити ће моћи да добију америчку визу

ПРЕДСЈЕДНИК Сједињених Држава Џо Бајден потписао је извршно наређење о додатним санкцијама против власти и појединаца који угрожавају мир, безбједност, стабилност или територијални интегритет било ког подручја или државе на западном Балкану, саопштила је Бијела кућа.

У саопштењу се наводи да се санкције односе и на оне који су саучесници у оваквим поступцима или су директно или индиректно умијешани у кршења људских права на Западном Балкану.

Бајденовим наређењем „проширени су одређени критеријуми, попут изазова какве представља корупција, као и остала дјела која опструишу кључне институције и међународне споразуме“.

Корупција наноси штету економском расту, олакшава организовани криминал и поткопава повјерење у демократске процесе. Ове снаге отварају врата нашим стратешким противницима да поткопавају демократију, коче напредак према ефикасном и одговорном управљању и спречавају да регион западног Балкана постигне пуну интеграцију у трансатлантске институције“, наводи Бијела кућа.

У тексту се напомиње да таква дјела представљају „изузетну пријетњу по националну безбједност и спољну политику САД“.

Бајденовим указом наглашава се трајна посвећеност САД примјени послијератних споразума и раду институција успостављених након распада бивше СФРЈ, додаје Бијела кућа.

Овом одлуком „повећана је способност“ да се дјелује против оних који опструишу или угрожавају примјену било ког споразума из домена регионалне безбједности, мира, сарадње или узајамног признања, као и оквира механизма за одговорност на западном Балкану.

Напоменуто је да у географском смислу израз Западни Балкан обухвата територију бивше СФРЈ и Албаније.

Бајденовом одлуком у САД се блокира сва имовина или интереси особа које су предмет санкција, а америчким држављанима је забрањена сарадња са таквим лицима. Санкционисанима није дозвољен улазак у САД нити ће моћи да добију америчку визу.

Осигуравање безбједности и политичке стабилности западног Балкана је конзистентно са посвећеношћу Бајденове администрације развоју кључних америчких интереса из области националне безбједности, укључујући заштиту демократских институција“, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да ће Министарство финансија и Стејт департмент „наставити да освјежавају листу појединаца који су предмет санкција према овом наређењу“.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар