Vijesti Svijet

Berlin tvrdi: Trovanje Navaljnog su potvrdile i laboratorije iz Francuske i Švedske

VLADA MERKELOVE NE ODUSTAJE OD VERZIJE DA SE RADI O AGENSU IZ PORODICE „NOVIČOK“

Štefan Zajbert

  • Rusija ukazuje da lekari u Omsku, gde je Navaljni primljen na liječenje, nisu našli tragove otrova u njegovim bio-uzorcima i traže od njemačkih vlasti da im dostave svenalaze i uzete uzorke – radi upoređivanja

NJEMAČKA vlada je saopštila da su tri nezavisne specijalističke laboratorije u Francuskoj i Švedskoj potvrdile da je ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni otrovan nervnim agensom iz grupe „Novičok“.

NJemačka vojna laboratorija iz Minhena prethodno je potvrdila postojanje te supstance u uzorcima uzetih od Navaljnog.

Portparol njemačke vlade Štefan Zajbert rekao je danas da je Organizacija za zabranu hemijskog oružja takođe dobila uzorke uzete od Navaljnog i da preduzima korake da ih testira u svojim referentnim laboratorijama.

Berlin traži od Rusije da ispita taj slučaj. Zajbert je i danas ponovio zahtjev NJemačke da Rusija da objašnjenje za to što se desilo opozicionaru.

Kremlj je demantovao bilo kakvu zvaničnu umiješanost u taj slučaj, optužujući Zapad da pokušava da ocrni Moskvu. Kremlj optužuje NJemačku da odugovlači da sarađuje povodom ruskih zahtjeva da im pomogne u istrazi i da odbija da im pošalje uzorke nalaza o trovanju iz njemačkih laboratorija.

Navaljni je držan u indukovanoj komi više od nedelju dana i liječen protivotrovom pre nego što su bolnički zvaničnici pre nedelju dana rekli da mu se stanje dovoljno poboljšalo da mogu da ga izvedu iz kome. On se navodno već sjeća svega što je prethodilo komi.

Ne zna se kada će berlinska bolnica Šarite gdje se liječe izdati novi izvještaj o njegovom stanju.

Rusija ukazuje da ljekari u Omsku, gde je Navaljni primljen na liječenje, nisu našli tragove otrova u njegovim bio-uzorcima i traže od NJemačkih vlasti da im dostave sve njihove nalaze i uzete uzorke radi upoređivanja.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar